Apró segítség

VISSZHANG - LX. évfolyam, 7. szám, 2016. február 19.

E lap megjelenésekor még nem tudhatjuk, vajon Orbán Viktor péntek reggeli, államilag fizetett kérdezője végignézte-e azt a háttéranyagot, amelynek birtokában pontos kérdéseket lehet föltenni, például a pedagógusok bérköveteléseiről. De mivel az állami médiában még mások is dolgoznak, most legalább nekik szeretnék segíteni abban, hogy felkészülten várják és szembesítsék a valósággal a miniszterelnököt. Aki pedig a parlamentben (febr. 15.) ezt mondta a pedagógusok követelései­ről: „...megnéztem a huszonöt pontos követelést. Abban tizennyolc százalékos béremelési igény van.”

A miniszterelnök vélhetően a PSZ Sztrájkbizottságának huszonöt pontjára gondolt, amelyben azonban semmiféle általános béremelési igény, illetve mindenkire vonatkozó, konkrét százalék nincsen. Ahol pénzről esik szó, ott ez áll:

„16. Meg kell határozni a meglévő pótlékok differenciálási szempontjait.

17. Vissza kell hozni a minőségi munkavégzésért járó pótlékot, a minőségbiztosítás feladataiban való közreműködésért járó pótlékot, az integrált felkészítésben való részvételért járó pótlékot.

18. Új pótlékként intézményi pótlékot kell megállapítani mindazoknak, akik nem tartoznak a pedagóguséletpálya-modell hatálya alá.”

Emellett érdemes megnézni a tiltakozóhullámot elindító, miskolci összefoglaló levelet is (Herman Ottó Gimnázium), amely egyértelműen fogalmaz a követeléseket illetően:

„5. Nem a pedagógusok bére a rendszer legnagyobb problémája.

Ahogy a sajtótájékoztatón is elhangzott, az állam sokat fordít a pedagógusok bérére. 

De nem újabb és újabb béremelésről van szó, hanem egy korábbi ígéret többlépcsős megvalósításáról! Ráadásul, ahogy azt Miniszter Úr is elmondta, nőttek a pedagógusok terhei is. (És sajnos az emelés mértéke épp a legtapasztaltabb, legtöbbet dolgozó pedagógusok esetében volt a legkisebb mértékű.) 

Az iskolákban vannak nem pedagógus alkalmazottak is: Kérjük, hogy az oktatást segítő dolgozók bérét azonnali hatállyal rendezzék!”

Ezt erősítette meg azután a PSZ vezetője, Gallóné is, 15-én, az ATV-ben:

„A sztrájkbizottság 25 pontos követelésében a dajkák, óvoda- és iskolatitkárok fizetésének emelése szerepel, mert az említett dolgozók 2008 óta nem kaptak semmit.”

Remélem, ezzel a rövid háttéranyaggal megkönnyíthettem valamennyire az állami sajtó újságírói funkcióban dolgozó munkatársainak dolgát, és így gond nélkül tudják majd teljesíteni elemi kötelességüket: a hatalom ellenőrzésének feladatát.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
Élet és Irodalom 2024