Elfutás, hazafutás, nekifutás

KÖNYVKRITIKA - KÖVETÉSI TÁVOLSÁG - LX. évfolyam, 5. szám, 2016. február 5.

Kornis Mihály: Egy kisfiúban élek. Válogatott írások. + MP3 hangoskönyv-tartalom. Kalligram Kiadó, Pozsony, 2015. 272 oldal, 3490 Ft

Kornis komolyan veszi a pillanatot, hatásos színházat csinál a banalitásokból is. Olyan író, mint amilyen olvasó Wagner volt, aki Cosima beszámolója szerint az asztalra borulva zokogott, amikor a felolvasásban eljutottak Jean Valjean bebörtönzéséhez. Kornis nem „gyerekhangon” szólaltatja meg az egykori gyereket, felnőttként mesél gyerekmagáról, sőt, felnőttként folytat párbeszédet a külvilág szereplőivel („Nem szökök veled, bocsánatot kérek. Várnak a szüleim. Visszafordulok.” – mondja a négyéves gyerek), felnőtt mondatokkal monologizál („Kár, hogy az orrom hegyét nem éri el a nyelvem hegye. De még a lyukát se! Ha ki tudom mondani, miért nem tudom megérinteni? Lyuk.”) – nem a kisfiú él benne, hanem ő él egy kisfiúban.

   De ez a kisfiú nem azért lett kitalálva, mert a kisfiú nem hal meg, és benne élve soha nem érkezünk a halál küszöbére, hanem azért létezik, hogy ha átlépve azt a küszöböt majd ott leszünk, és ott megpillantunk egy arcot, akkor ne pusztuljunk bele a megpillantott arc látványába. Ne haljunk bele a halálunkba, azért van a kisfiú. Az ő szemével tudjunk rápillantani arra az arcra.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 51–52. szám, 2021. december 22.
LXV. évfolyam, 39. szám, 2021. október 1.
LXV. évfolyam, 35. szám, 2021. szeptember 3.
Élet és Irodalom 2022