MEGNYUGTATÓ

PÁRATLAN OLDAL - LX. évfolyam, 3. szám, 2016. január 22.

Az RTL Klub közlése szerint „a hivatalos árverési jegyzőkönyv alapján összesen 400 hektárnyi földet vásárolt meg Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a decemberi földárveréseken, de a törvény szerint magánszemély legfeljebb 300 hektár földet vehet az állami földekből”.

A derék gázszerelő helyett a minisztérium magyarázkodott. Tájékoztatásuk szerint „egy nyertes licit még nem garancia arra, hogy a licitáló ténylegesen meg is szerezte a földet. Ugyanis a földforgalmi törvényben előírt kötelező 60 napos szerződés-kifüggesztési időszak alatt bármely elővásárlásra jogosult élhet ezen jogával, és akár meg is előzheti az árverési vevőt, így szerezve tulajdonjogot. Éppen ezért logikus megoldás, és a törvény nem tiltja, ha több földre licitál a vevő, mint amit ténylegesen megszerezhet, hiszen ha az elővásárlásra jogosultak bejelentkeznek, mindenképpen ők viszik a földet.”

Amihez még hozzáfűzték, „ha licitáló túlszalad a megengedett kereten, mert az illető eltaktikázta magát, és senki nem él elővásárlási jogával vele szemben, akkor sem szerezhet senki 300 hektárnál több földet, hiszen a kormányhivatalok illetékes szervezeti egységei a földtulajdoni maximumra vonatkozó előírások betartását minden egyes bejegyzési kérelemnél ellenőrzik”. Ja, és sohasem tévednek! 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 1. szám, 2024. január 5.
LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
Élet és Irodalom 2024