Az 1989-es csomag: a magyar „könnyek völgye”?

PUBLICISZTIKA - LX. évfolyam, 2. szám, 2016. január 15.

A „könnyek völgye” metaforát egy klasszikus német szociológus, Ralf Dahrendorf egyik 1990-es cikkében találtam. Ott a rendszerváltás hétköznapi nehézségeire vonatkozott, elsősorban a váratlanul jelentkezőkre, azokra, amelyekről nem tudtuk, hogyan kezelhetőek a hétköznapokban, és amelyek bizonyára tömegek számára keseríthették meg az átalakulást. Amennyire visszaemlékszem, az itthoni közbeszédben akkor nem választottuk szét a rövid és hosszabb távú hatásokat. Abban ugyan egyetértés volt, milyen lépésekkel s esetleg milyen sorrendben indul az átmenet. De hogy milyenek lesznek a belső szakaszok? S hol ér véget az első fázis? Fel sem merült.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 10. szám, 2020. március 6.
LXIV. évfolyam, 7. szám, 2020. február 14.
LXII. évfolyam, 40. szám, 2018. október 5.
Élet és Irodalom 2021