Mintha egy nagy puzzle-t rakott volna ki

Interjú Krász Lilla és Frank Tibor történészekkel

INTERJÚ - LX. évfolyam, 2. szám, 2016. január 15.

H. Balázs Éva születésének századik évfordulója alkalmából december 11-én emlékkonferenciát szerveztek a Tudományos Akadémia felolvasótermében. Középkorkutatóként kezdte pályáját, ám végül a XVIII. századnak lett nemzetközi hírű szaktekintélye, Bécs és Pest-Buda a régi századvégen című könyve külföldi egyetemeken is kötelező olvasmány. Tanárként élő legendának számított, előadásai és szemináriumai páratlan népszerűségnek örvendtek. Egykori tanszékén, a Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti Tanszéken, 2010 óta minden évben „memorial lecture” keretében emlékeznek meg a 2006-ban, 91 évesen elhunyt professzorról. A centenárium alkalmából az emlékelőadás emlékkonferenciává nőtte ki magát, amelyen számos egykori tanítványa, közöttük például Glatz Ferenc, Klaniczay Gábor, Pók Attila, Pajkossy Gábor és Kontler László tartott előadást. A konferencia szervezője Frank Tibor egyetemi tanár – aki mint előadásában is elmondta, hivatalosan nem volt tanítványa, ám annál többet köszönhet neki – és Krász Lilla adjunktus, aki másodéves hallgatóként lett a tanítványa, később doktorandusza, ma a tanszék oktatója.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2021