Egy rejtett órán

KÖNYVKRITIKA - KÖVETÉSI TÁVOLSÁG - LX. évfolyam, 1. szám, 2016. január 8.

Esterházy Péter–Szüts Miklós: A bűnös. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2015. Oldalszámozás nélkül,2690 Ft


„Egy szerelmes történet, ha következetes a mesélő, maga a csönd volna, a csönd, mely hallgatás.” (A Fuharosokban is hallgatás burkolja a Zsófia és a Bolondka szerelmének történetét.) „Nem a szerelmeseknek kell személytelennek lenniük, Júlia az Júlia, Rómeó az Rómeó, Jágó Jágó, A. az A., hanem a mesélőnek. NEKEM. Én vagyok az, aki nem vagyok. Ellen-Isten. És akkor imigyen szóla egy égi hang: Hallgass. Ez lesz az új neved. És az új beszéded.” Ez után a kijelentés után még következik egy bekezdésnyi szöveg, majd jön a fekete beáradása, de most csak két oldalon. A legtöbb feketeség, nyolcoldalnyi, a „Nincs szerelem akadály nélkül”-kezdetű bekezdés után ékelődik be.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 51–52. szám, 2021. december 22.
LXV. évfolyam, 39. szám, 2021. október 1.
LXV. évfolyam, 35. szám, 2021. szeptember 3.
Élet és Irodalom 2022