Jóban lenni a természettel

VISSZHANG - LIX. évfolyam, 51-52. szám, 2015. december 18.

A november 20-ai számban jelent meg interjú Darvas Bélával (Nem kell, mert nem kell) a génmódosított növények termesztésének ellentmondásairól, főleg arról, hogy nincsenek meggyőző eredmények, miközben az embereket főként az egészségügyi hatások érdeklik.

Szabadjon ezzel kapcsolatban Sári László tibetológus, keletkutató egyik, a Vírus Klubban elhangzott előadásának (Kelet és nyugat logikája) néhány gondolatát felidéznem.

„A régi keleti filozófia szerint, amíg nincsenek biztos ismereteik a világról, addig nem piszkálnak bele, nem alakítják át, mert nem tudható, hogy mi az, ami visszahárul ránk. A nyugati világ pedig csak teremt és teremt, és az egész technikai civilizáció olyan rajtunk, mint egy vastüdő: ha elromlik, abban a pillanatban meghalunk. (...) A nyugat saját kedvére »igazítja« a világot, a keletiek a világhoz próbáltak meg igazodni. (...) A nyugatiak egyistenhitükben elégedetlenek lévén, kihívták az istent: én is tudok teremteni – és lázad, szembefordul.” („Az ember ezt, ha egykor ellesi, / Vegykonyhájában szintén megteszi” [Madách Imre: Az ember tragédiája]).

És amit még én tennék hozzá: csak remélhetjük, hogy az emberiség bölcsessége ugyanolyan iramban növekszik, ahogy technikai tudása, és nem kaptuk túlságosan korán kezünkbe a csillagok energiáit.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 38. szám, 2020. szeptember 18.
LXIII. évfolyam, 43. szám, 2019. október 25.
LXIII. évfolyam, 8. szám, 2019. február 22.
Élet és Irodalom 2024