MEGHÍVÓ

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 50. szám, 2015. december 11.

„Teljesen elfogadhatatlan magyar szempontból bármilyen szerveződés, amely ki akarná lökni a magyarokat a szabad mozgás lehetőségéből, hiszen mi voltunk az egyetlenek a schengeni tagállamok közül, akik valóban megvédték Schengent, tehát a szabad mozgás övezetének külső határát” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök korábban azt is mondta, hogy elutasítja a migránsok befogadását előíró kvótát, mert ne mondja meg senki nekünk, kivel akarunk együtt élni. Mi sem szólunk bele abba, hogy más tagállam kit fogad be. Ezért is fordult a kormány az Európai Bírósághoz. (Abba most ne menjünk bele, hogy miért beszélnek kormányoldalon következetesen migránsokról és soha sem menekültekről.)

A magyar kormányfő a közelmúltban a Politico című brüsszeli hírportálnak kifejtette: minden terrorista migráns, csak az a kérdés, hogy mikor érkeztek Európába. Hozzátette: ezt a nyilvánvaló tényt a nyugati vezetők csak a politikai korrektség ámokfutása miatt nem ismerik el.

Úgy tudom, a schengeni megállapodás nemcsak a magyarok szabad mozgását biztosítja, hanem a tagországokból ide érkezőkét is. Ha az orbáni logikát végiggondolom, a Schengenhez ragaszkodással meghívót küldünk a kvótát elfogadó tagországokba bejutó és a már régebben ott élő terroristáknak. Esetleg megtiltjuk nekik is a befogadást, az ott tartózkodó migránsokat pedig hazatoloncoltatjuk.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
LXVI. évfolyam, 21. szám, 2022. május 27.
Élet és Irodalom 2022