Árulás

VISSZHANG - LIX. évfolyam, 49. szám, 2015. december 4.

„Európát elárulták, és ha nem állunk ki érte, akkor ezt az Európát el fogják tőlünk venni” – jelentette ki egy konferencián az Olasz Kultúrintézetben Orbán Viktor. Később az is kiderült, a kormányfő kit tart árulónak. „Ha most a Soros Alapítványra gondolnak, az nem indokolatlan” – fogalmazott hallgatósága előtt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre által szervezett rendezvényen Orbán, akinek tanulmányait részben a Soros Alapítvány fedezte. Persze tőle tudjuk, hogy a hála nem politikai kategória. (Előzmény az ÉS-ben – Lévai Júlia: Szemantika, 2015/43., okt. 22.)

2008-ban a Magyar Soros Alapítvány beszüntette működését az alapító eredeti szándékával összhangban. Hét éve úgy látszott, az úgynevezett nyitott társadalom megvalósult hazánkban, a szervezet működése okafogyottá vált. Az azóta végbement nagymértékű politikai visszarendeződés azonban indokolttá tenné, hogy az alapítvány újból megjelenjen Magyarországon.

Attól tartok, ha egy ellenzéki honatya nyíltan visszatérésre szólítaná fel Soros Györgyöt, a honi törvényhozásban megismétlődne a római szenátusban lejátszódott híres jelenet. „Antonius, ne maradj sokáig Keleten!” – kiáltott fel színpadiasan Germanicus, Octavianus ellenlábasa. „Germanicus, ne maradj sokáig Rómában!” – válaszolta neki Octavianus fenyegető hanghordozással.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
Élet és Irodalom 2024