Fel! Zárkózunk?

PUBLICISZTIKA - LIX. évfolyam, 48. szám, 2015. november 27.

A politikai rendszerváltás előestéjén készült közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság felének nem volt egyértelmű orientációja arról, hogy milyen gazdasági-társadalmi modellt szeretne (A politikai közvélemény néhány általános jellemzője, Magyar Közvélemény-kutató Intézet, 1989. Magyarország Politikai Évkönyve 1990). Másik felének negyven százaléka továbbra is szocializmusban akart volna élni, de nagyjából ugyanennyien szavaztak az ellenkezőjére is. Abban viszont a többség egyetértett, hogy jobb lenne az országnak, ha a „Nyugathoz” tartozna. A társadalom zöme ekkor már nem ahhoz viszonyított, hogy a szocialista táboron belül nálunk a legjobb a helyzet, a „legvidámabb barakk” vonz- és megtartó ereje eltűnt, hanem Nyugat-Európát tette meg elvárásainak, követeléseinek mércéjéül. Ezen belül is annak jólétét, jóval kevésbé a szólásszabadságát, plurális berendezkedését. A kutatás szerint a demokrácia fogalmába a többség a nyugati jóllétet is beleértette.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.
LXV. évfolyam, 21. szám, 2021. május 28.
LXIV. évfolyam, 51–52. szám, 2020. december 17.
Élet és Irodalom 2022