Birodalmi illúziók nélkül

KÖNYVKRITIKA - KETTEN EGY ÚJ KÖNYVRŐL - LIX. évfolyam, 48. szám, 2015. november 27.

Ketten egy új könyvről - Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink. Fordította Iván Ildikó. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2015. 600 oldal, 3990 Ft


Alekszijevics igen nagy empátiával ír a nyolcvanas évek végén kiéleződött etnikai konfliktusok áldozatairól. A legmegrázóbb az örmény Júlia és az azeri Rómeó története. De az oroszok is kerülhetnek az áldozat szerepébe a függetlenné váló közép-ázsiai országokban. Nem tudom, ennyi nyomorúság láttán meg tudja-e valósítani azt a tervét, hogy a jövőben inkább a szerelemről, az öregedésről és a halálról ír, szó nélkül hagyva azt, hogy néhány ukrán témájú cikke miatt Moszkvában is „a nép ellenségének” tartják.


Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 48. szám, 2019. november 29.
LXIII. évfolyam, 42. szám, 2019. október 18.
LXIII. évfolyam, 36. szám, 2019. szeptember 6.
Élet és Irodalom 2020