Leleplezősdi

VISSZHANG - LIX. évfolyam, 48. szám, 2015. november 27.

A fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat 115 millió forintért hirdetett meg egy ingatlant, amelyet előzőleg 154 millióra értékeltek. A 39 milliós leértékelés mögött sokak sejtése szerint az áll, hogy a pályázatot egy baráti ügyvédi irodával szeretnék megnyeretni. Velük az eladás előtt kötnek egy bérleti szerződést, így ők az ezzel járó, 30 százalékos kedvezmény okán további 37 millióval kevesebbért: 78 millióért vehetik meg az ingatlant. A kerület tehát összesen 76 milliót veszít, a nyertes pedig ezt az összeget már a saját hasznára szerezheti meg a szabadpiacon.

Ekkor lépett be a képbe az Együtt alelnöke, Juhász Péter, aki azt ígérte, hogy nem pusztán szavakkal, hanem tettekkel is le fogja leleplezni a korrupciót.

És valóban: első lépésként pénzt gyűjtött a neten, civilektől. A cél az, hogy ha majd meglesz az összeg, pályázóként lépjen fel, vagyis belülről zilálja szét az ügyletet. Ráígér a baráti iroda ajánlatára: egyenesen a 115 millió forintos – tehát a százszázalékosnak meghirdetett – vételárat ajánlja fel az ingatlanért. (Hogy miért nem a reális 154 milliót célozta meg, az rejtély – talán nem bízott abban, hogy ennyi pénzt is össze lehet szedni.) Veszíteni nem lehet, hiszen ha az önkormányzat mégis az olcsóbb ajánlatot választja, maga ismeri el a panamázást. Ha viszont Juhásznak adja el az ingatlant, a kerület máris visszakapta a kedvezmény miatt kieső 37 milliót, ami erkölcsi-politikai nyereség Juhásznak és az adakozóknak.

A felhívás sikerrel járt: november huszadikára már 80 millió forint gyűlt össze – hamarosan indulhat az ügylet.

Mi pedig már látjuk is, hogyan tudta egy ellenzéki politikus, megannyi nagyvonalú civil segítségével, valóban tettekbe fordítani a leleplezést. Ott az ingatlan, amely majd mementóként őrzi, a maga kézzelfogható, tárgyi valójában, hogy miként billentették helyre áldozatkész adományozók a korrupt vezetés piszkos eljárásait. A civilek vélhetően megmaradnak pusztán haszonélvezőnek. Hiszen Juhász szintén olcsóbban jutott hozzá az ingatlanhoz, ezért úgy méltányos a dolog, hogy ha már a polgárok csak 37 milliót kaptak vissza a panamára szánt 76 millióból, akkor kárpótlásként legyen az övék az ingatlan, és használják fel a köz javára. Az adományozók maximum annyit kérnek majd, hogy a nevüket valahol örökítsék meg, mondjuk egy falon.

De nem, ez nem így lesz. Az ingatlan nem lát el közfunkciót, és nem válik egy leleplezés mementójává. Mert az igaz ugyan, hogy Juhász meg akarja venni, amivel majd legalább a 37 milliós különbözet visszakerül a kerülethez, de az már nem, hogy a további 39 milliót is vissza akarja adni. Ugyan már, miért akarná? Nem jótékonysági intézmény ő, hanem politikus. Kapitalizmus van, az ember nem szalaszthatja el az elébe kerülő lehetőséget. Bolond lenne, ha nem használná ki, amit a helyzet felkínált neki. Márpedig a helyzet azt kínálta fel, hogy ő is ugyanolyan ügyes legyen, mint amilyenek a fideszesek. És ha már azok megtették neki azt a szívességet, hogy maga is nyomott áron vehette meg az ingatlant, hát akkor már csak nem fog leragadni ezen a ponton!? Úgyhogy bizony ő is kiviszi a piacra, és eladja a reális árán. A befolyó hasznot pedig demokratikusan visszaosztja az adakozóknak. Akik persze ilyen módon már kevésbé adakozók, mint inkább színtisztán befektetők. De hát ez természetes, hiszen mindenki tudja, hogy a politika nem állhat csupa áldozatból – magyarázza majd Juhász Péter. A lényeg, hogy jól kell járni. Persze hogy mi is ugyanúgy működünk, hogyan is működhetnénk másképp? Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy nekünk viszont ebben semmi felelősségünk. Ezt az egészet nem mi találtuk ki, hanem a Fidesz, mi csak végigfutottunk az általa felkínált pályán. Azt is csak azért, hogy bebizonyítsuk: „drágábban is eladhatóak azok az ingatlanok, amiket Szentgyörgyvölgyiék elkótyavetyélnek”. Ki mondta, hogy ez nem hatékony leleplezés?! Minden médiában el fogjuk mondani, százezerszer.

Igen, én is tudom, hogy sokan félreértik, és majd úgy értelmezik, mintha ezt mondtuk volna:

„Így üzérkedtek volna a fideszesek az áránál olcsóbban megszerzett ingatlannal, ha azt nem mi vesszük meg, és most nem mi üzérkedünk vele.”

Na de hát a média, az ilyen. És arról én nem tehetek, hogy az olvasók hülyék, és nem tudják a dolgokat értelmezni. Az már legyen az ő bajuk, én megtettem, ami tőlem tellett. 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.
LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
Élet és Irodalom 2024