MEDGYESSY ÚJRATÖLTVE

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 48. szám, 2015. november 27.

Azt semmiképp nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma, az Orbán-kormány időszakában magasabb lenne, mint korábban, illetve hogy maga a jelenség tapinthatóbb lenne, mint az előző kormányok idején – mondta Medgyessy Péter a Magyar Idők című kormányközeli lapnak.

Azt meg én nem merném állítani, hogy a volt miniszterelnök kívülállóként beszél a korrupcióról. Négy évvel megválasztása előtt tanácsadó cége 100 ezer dollár összegű ellenszolgáltatásért sikeresen lobbizott a belvárosi önkormányzat szocialista képviselőinél, hogy a Gresham-palotát megbízója, a Gresco Rt. kapja meg. A befolyással üzérkedés gyanúja nem állt meg, mert a rendőrség, már a Medgyessy által megnyert választásokat követően, bűncselekmény hiányában lezárta az ellene folyó eljárást. Mindenesetre az ügylet legalábbis nem tűnt problémamentesnek.

Kormányfőként ő mondta a koalíciós partner szabad demokratákról, hogy tele vannak korrupciós ügyekkel. Kinek kellett volna ez ellen tenni, ha nem a végrehajtó hatalom első számú képviselőjének? Ehelyett azóta sem árulta el, hogy mire gondolt.

Meggyőződésem, az exminiszterelnök fenti nyilatkozata nincs összefüggésben azzal, hogy néhány nappal korábban Szijjártó Péter külügyminiszter a Magyar–Kínai Barátságért Kitüntető Díjat átadományozta neki, amit – korábbi tevékenységére emlékezve – meg is érdemelt. Nem lennék azonban meglepve, ha Orbán Viktor is kinevezné őt utazó nagykövetnek, ahogyan tette Gyurcsány Ferenc a Medgyessy szerint ellene végrehajtott puccsa után. A megpuccsolt el is fogadta és négy évig töltötte be e tisztséget.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024