Az olasz maffia ma

A feudalizmusból a globalizációba

PUBLICISZTIKA - LIX. évfolyam, 46. szám, 2015. november 13.

Olaszországban ma a legnagyobb forgalmú és legjövedelmezőbb vállalkozást Mafia SpA-nak, azaz Maffia Rt.-nek nevezhetnénk. Éves forgalmát az olasz vállalkozók egyik szervezete, az Unimpresa 160–170 milliárd euróra teszi. Ez meghaladja a legnagyobb olasz cég, az energiaipari konszern ENI-ét, és közel duplája a Fiaténak. Az olasz GDP körülbelül 7-8 százalékát kitevő összeg főként a három nagy maffiaszervezet, a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi camorra és a calabriai ‘ndrangheta immár nemcsak Olaszországra, hanem az egész világra kiterjedő tevékenységének gyümölcse. 

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 13. szám, 2019. március 29.
LXIII. évfolyam, 5. szám, 2019. február 1.
LXII. évfolyam, 17. szám, 2018. április 27.
Élet és Irodalom 2023