Babirkálás

Kassák és Kondor önillusztrált verseskötetéről

FEUILLETON - LIX. évfolyam, 45. szám, 2015. november 6.

Szőke György emlékének ajánlom

A Kádár-éra talán legígéretesebb éveiben jelent meg Kassák Lajos Szerelem, szerelem és Kondor Béla Boldogságtöredék című kötete (1962-ben, illetve 1971-ben). A bennük lévő művekből nem lehet következtetni a korra, amelyben születtek, közzétételükhöz azonban a diktatúra enyhülése kellett. A nehéz sorból jött alkotók könyvük megjelenése után nem sokáig éltek. Kassákot öt év múlva, nyolcvanévesen érte a halál – kötetbéli szerelmes versei akkor születtek, amikor már elmúlt hetvenéves –, Kondort 1972-ben negyven évesen vitte el a szíve.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVII. évfolyam, 1. szám, 2023. január 6.
Élet és Irodalom 2024