CIGÁNY ÉRTELMISÉG

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 43. szám, 2015. október 22.

Szükség van cigány értelmiségre – mondta Langerné Victor Katalin, a minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára október 17-én Miskolcon, az ottani Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium cigány szakkollégiumának konferenciáján, olvasom repeső szívvel az edupress.hu mindig tárgyilagos hírei közt. A szakkollégiumban olyan roma elit nevelődik ki – fejtegette Langerné, nyilván mély meggyőződéssel, csillogó szemmel –, amely büszke arra, hogy magyar, és büszkén vállalja cigány származását is. A diákok by the way (e kifejezés megint nem az edupressé) azt is elsajátíthatják, hogy miként tudják felhasználni ismereteiket a saját közösségükért.

Pontosítsunk, szegregálva ismereteinket! Magyar és cigány értelmiségiként évek óta azt látom, hogy nincs szükség cigány értelmiségre (speciel értelmiségre se, úgy általában: lakájokra van szükség, akadnak is szép számmal, sok lakáj a nagy Duna mentében, ez egy lakájos hely). A kormány nem áll szóba a roma elit azon tagjaival, akik úgy-ahogy elsajátították, hogy miként tudják felhasználni ismereteiket saját közösségükért: nem áll szóba sem Daróczi Ágnessel, sem Horváth Aladárral, sem Setét Jenővel, sem Zsigó Jenővel – és sorolhatnám. Az Amaro Drom című kitűnő lapot megszüntette, helyette nincs más (az ORÖ semmibe vezető Európai Útja valahogy nem pótolja). A kormány Farkas Flóriánnal áll szóba (azzal megmondja neki, mit csináljon, illetve ne csináljon), aki valószínűsíthetően köztörvényes bűnöző, s kevéssé értékelhető szolgálatot tesz azzal, hogy személyében visszaigazolja a cigánysággal kapcsolatos összes negatív előítéletet. A kormány továbbá a történelmi egyházakkal áll szóba, amelyek a tenyeréből esznek, sőt némely képviselőjüktől az a merész, bár logikus teológiai újítás sem idegen, hogy a Szentháromságot Szentnégyességre bővítse; igaz, azért rögtön a második helyen az Atya van. Itt Boross Péter, aki valamiért miniszterelnök lehetett, a maga sugárzó intellektusával nyugodtan kijelentheti, hogy a cigányokat nem lehet integrálni, Trócsányi László igazságügyi miniszter nyugodtan mondhatja, hogy nem kellenek gazdasági menekültek, Magyarországnak épp elég a 800 ezer cigány felzárkóztatása (most akkor lehet?), nemkülönben, hogy a romák a dzsihadistákhoz fognak csatlakozni (viszont akkor legalább nem kell őket felzárkóztatni). Orbán Viktor Legfőbb Hadúrként nyugodtan állíthatja: „Magyarország nem kéri, hogy osszuk szét Európában a hazai cigányságot”, amelyik így büszke lehet arra, hogy magyar (ha nem tekintik is annak, ám ne kicsinyeskedjünk), és szabadidejében, két jól fizetett közmunka közt, büszkén vállalja cigány származását is. 

Hogy a helyettes államtitkár szerint is szükség van cigány értelmiségre, az pedig csak fokozza ezt a büszkeségét, és az eddiginél is nagyobb nyugalommal tölti el. Pláne Miskolcon.  

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVII. évfolyam, 29. szám, 2023. július 21.
LXVI. évfolyam, 16. szám, 2022. április 22.
Élet és Irodalom 2024