Tényleges Tusculanum

KÖNYVKRITIKA - AZ ÉS KÖNYVE - LIX. évfolyam, 42. szám, 2015. október 16.

Az ÉS könyve októberben - Térey János: A Legkisebb Jégkorszak. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2015. 621 oldal, 3990 Ft


Nem is tudom, honnan jön ez a hang, ez a polifónia, ez a jelentéshiány, ez az utólagos értelem, ahogy meglátod magadat a figurákban, ahogy a rosszakhoz vonzódsz, és a jóktól távolodsz. És közben, ha igazán rászánod az időt erre a bő hatszáz oldalra, egyre jobban megismered magad. Örülsz, undorodsz, mégis meglátod, hogy mi a te saját helyzeted. Megtudod, milyen lesz az öregedés (67.: „Ha nem érzed többé a vetélkedés szellemét, / Ha véget ér kényszeres hasonlítgatásod, / A méricskélés magad és mások között, / És végül, hogyha négy óra alvás elég: / Nos, nyilvánvalóan megöregedtél.”). Megtudod, hogy hogyan hat az életben maradásra a kegyelem (77.: „»Mi kell az életben maradáshoz, kedves Berci?« / »Hát, kérlek szépen, készletek, koncepciók, / Aztán opálosan derengő távlatok; / Jelentős ember- s árutartalékok, gondolom…« /  »És kegyelem is, édes fiam«, mondta Mátrai.”)…


Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 3. szám, 2018. január 19.
LXI. évfolyam, 51-52. szám, 2017. december 20.
LXI. évfolyam, 31. szám, 2017. augusztus 4.
Élet és Irodalom 2018