Eörsi hiánya

PUBLICISZTIKA - LIX. évfolyam, 42. szám, 2015. október 16.

A hetvenes évekre Eörsi kívülállóvá vált a marxizmusával is.

Az a marxizmus, melyet ő a maga számára összerakott, nem a rezsim igazolására szolgált, persze, hanem kritikájának eszközéül. Ami mellett rendíthetetlenül kitartott, az az emberi emancipáció alapeszméje volt: olyan társadalomra kell törekedni, ahol az egyén a lehető legnagyobb szabadságot élvezi személyisége autonóm kibontakoztatására, ahol ez a szabadság minden egyén számára egyformán adott, s ahol mindenki a maga életét éli a maga módján, de mégis szolidáris közösségben a többi emberrel.

Szenvedélyesen hadakozott a gyűlöletes balhiedelem ellen, mely szerint az egyik ember megtagadhatja a szolidaritást a másiktól, ha ez máshonnan származik, mint ő; mely szerint az egyik nemzet vagy vallási közösség tagjai különbek a másikénál; mely szerint a párttitkár többet ér a pártonkívüli közembernél, a sikeres vállalkozó az alkalmazottjánál; a lakással rendelkező ember több tiszteletet érdemel, mint a hajléktalan; az állam vagy bármely más intézmény tekintélyét vakon követni kell; és bárki előírhatná másoknak, hogyan éljenek és gondolkodjanak. Ezek az egyszerű, de éles fényt árasztó meggyőződések vezették a tollát akkor, amikor a kádári Magyarország hazugságait leplezte le.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 24. szám, 2021. június 18.
LXI. évfolyam, 28. szám, 2017. július 14.
LX. évfolyam, 41. szám, 2016. október 14.
Élet és Irodalom 2022