A LIBERALIZMUS VÉGSŐ CSŐDJE?

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 40. szám, 2015. október 2.

Olvasom a Demokratában Orbán Viktor mai világnézetét összefoglaló, tanulmány hosszúságú írását. Lényege és alapvetése a liberalizmus csődje és végső bukása. Most aztán végleg bebizonyosodott... stb.

Erről eszembe jut egy régi történet. Nekem Domokos Mátyás mesélte valamikor a ’60-as évek végén, ’70-es évek elején. Azt mondta, ő Vas Istvántól hallotta.

A történet: 1940-ben vagyunk. A német hadsereg már lerohanta Lengyelországot, elfoglalta Franciaországot, a Wehrmacht egységei a La Manche-csatorna partján állomásoztak. Várták, hogy a Hamburg környéki dokkokból elegendő számú hajó kerüljön ki, és végre elkezdhessék a partraszállás. Ez volt az az idő, amikor még sem az Egyesült Államok, sem a Szovjetunió nem lépett be a háborúba, Németországgal csak Anglia dacolt. Bombázták Londont nappal, bombázták éjjel. Aztán kitalálták, hogy gazdaságilag fogják térdre kényszeríteni a briteket. Tönkreteszik őket. Elkezdtek hamis fontokat gyártani: német pontossággal és körültekintő alapossággal. A bombázógépek London és a nagyvárosok fölött kioldották a rakományt. Aznap így szólalt meg a BBC: Ladies and Gentlemen, hölgyeim és uraim, a mai napon ellenséges repülőgépek hamis pénzt szórtak le területeink fölött. Kérjük, aki ilyet talál, haladéktalanul szolgáltassa be.

Snitt. 1945. A szövetségesek elfoglalják Németországot, kezükbe kerülnek a titkos levéltárak is. Kiderül, a németek pontos feljegyzéseket készítettek a pénzhamisításról, precízen felírták a darabszámot, feljegyezték a sorozatszámokat. Az angolok összehasonlították az adatokat a lakosság által annak idején beszolgáltatott bankjegyekkel. Annyi volt a különbség, amennyi folyókba, mocsarakba hullott. Abban a közel ötvenmilliós országban egyetlen ember sem akadt, aki az ellenség által gyártott pénzzel fizetett volna.

Én teszem hozzá a történethez: így működik a társadalom, ha két-háromszáz évig az individuum, az „egy ember” méltóságára és múlhatatlan felelősségére nevelik. Ezt a rendszerfajtát úgy hívják: liberális individualizmus. 

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 47. szám, 2023. november 24.
LXVII. évfolyam, 38. szám, 2023. szeptember 22.
LXVII. évfolyam, 24. szám, 2023. június 16.
Élet és Irodalom 2024