Micsodája Orbánnak Andy Vajna?

VISSZHANG - LIX. évfolyam, 37. szám, 2015. szeptember 11.

Elöljáróban néhány axióma. Az első: öt év alatt Orbán Viktor Magyarországból olyan országot csinált, ahol semmi fontos nem történik az ő tudta, akarata és döntése nélkül. A második: egymilliárd forint fontos dolog. A harmadik: több milliárd még fontosabb.

A parlament 2012. október 2-án törvényben tiltotta meg a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését. A korábban kiadott engedélyek egyik napról a másikra hatályukat vesztették. Az indoklásban ugyanaz a fideszes képmutatás villant föl, mint a népegészségügyre hivatkozó chips-adó vagy a trafikmutyi esetében. Csak amíg a chips-adóval állítólag a keringési rendszerünket akarták óvni, a trafikmutyival a tüdőnket, addig a szerencsejáték esetében társadalompolitikai veszélyekről, káros szociológiai és egzisztenciális hatásokról, sőt nemzetbiztonsági kockázatokról szónokoltak. (És valóban, a szerencsejáték Amerikában mindig is a maffia klasszikus terepe volt.)

A törvény által tisztára söpört pályán a költségvetés ugyan milliárdokat vesztett, de megérte, mert így lehetett előkészíteni a terepet Orbán Viktor „micsodájának”, Andy Vajnának. Az előkészítés azonban nem tartott sokáig, nehogy parlagon heverjen az emberek zsebében csörgő, eljátszani kívánt pénz. Így aztán 2013 decemberében elfogadtak egy törvényt, amelynek értelmében mégis lehet kaszinókat működtetni. Pillanatok alatt köddé váltak a társadalompolitikai veszélyek, a káros szociológiai és egzisztenciális hatások, a nemzetbiztonsági kockázatokról nem is beszélve. Sőt, a nemzetbiztonsági kockázatok olyannyira összezsugorodtak, hogy Andy Vajnát még átvilágítani is elfelejtették.

És hogy még gyorsabban jöjjön a pénz, nyílt koncessziós pályázatot sem írtak ki, hanem egy hirtelenjében kitalált úgynevezett „megbízhatósági eljárás” keretében a legzsírosabb falatokat egyszerűen odaadták Andy Vajnának. Ezen a „megbízhatósági eljáráson” az eddig sok pénzt hozó, állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. elbukott. Nem bizonyult elég megbízhatónak. Így aztán az államnak le kell mondania egy évi hétmilliárd forintot fialó üzletről. Fölöttébb furcsa, hogy az állami tulajdon iránt oly heves vonzalmat tanúsító Orbán Viktor, aki akár hatalmas veszteségek árán is hajlandó volt visszaállamosítani korábban privatizált cégeket, a „micsodája” javára lemondott egy rendkívül nyereséges állami vállalatról. Szegény Szerencsejáték Zrt. legnagyobb bűne az lehetett, hogy nyeresége a költségvetésbe vándorol, és nem Orbán Viktor „micsodájának” a zsebébe. (Hja, a költségvetésben parkoló pénzek azért még szem előtt vannak, bonyolult szisztémákat kell fölépíteni az ellopásukhoz és külföldi elhelyezésükhöz, és ez olyan strapás.)

A pályán azonban még voltak akadályok. Például az ortodox közgazdaságtannak az a hülye szokása, hogy a kapott koncesszióért koncessziós díjat kell fizetni. Nosza hozott a kormány egy intézkedést: a kaszinók levonhatják koncessziós díjukat a játékadóból. A Figyelő számítása szerint ez az intézkedés csak a Las Vegas Casinónál, azaz Andy Vajna zsebében körülbelül egymilliárd forintot hagy. A másik akadály, hogy technikai okok miatt Andy Vajna nem tudja egyszerre elindítani mind az öt kaszinóját, amire koncessziót kapott, de a koncessziós díjat a szerződéskötéstől kezdve fizetnie kellene. (És még nincs bevétel, hogy a játékadóból levonhassa.) Nosza, engedélyt kapott a kormánytól, hogy két budapesti kaszinóját később nyissa meg, és módosították a szerződést: addig nem kell fizetnie a koncessziós díjat. Ezzel körülbelül félmilliárd forintot spóroltak neki – és vesztett az állam. De nem kell ezeken az akadályelhárításokon csodálkozni, senki sem ellensége a saját „micsodája” zsebének. Van olyan, aki bérgyilkosokkal védi, de aki teheti, az törvényekkel és rendeletekkel.

Kisvártatva újra engedélyezték a korábban betiltott nyerőgépeket is, de csak megbízható vállalkozóknak. És ki itt a legmegbízhatóbb vállalkozó? Természetesen Andy Vajna. Most már szabad a pálya, minden akadály eltakarítva, és hogy később se legyenek problémák – biztos, ami biztos –, a kaszinókat nem kötötték be az adóhatóság ellenőrző rendszerébe. A legkisebb falusi szatócsnak kötelező, Orbán milliárdos forgalmat bonyolító „micsodájának” nem.

A jövő is rózsás, mert 2015 júliusában a parlament megszavazta azt a törvényt, amelynek értelmében online kaszinójátékot csak az szervezhet, akinek játékkaszinó-üzemeltetési koncessziója van. Ilyen pedig csak két embernek van e honban: az egyik Orbán Viktor „micsodája”. Ezt a piacot szakértők évi 100 milliárd forintra becsülik. Ha ez ősszel beindul, akkor aztán dől a lé.

Bár eddig sem lehetett ok panaszra, mert Vajnának a Las Vegas Casinót működtető cége 2014-ben 7,7 milliárdos árbevételt és közel 3,1 milliárdos adózott eredményt ért el. Nem fogják kitalálni, mit csinált a 3,1 milliárd forint haszonnal: az egészet kivette osztalékként. Arról nem hallani, hogy ebből a ménkű sok pénzből új munkahelyeket teremtett. Arról sem, hogy alapítványt hozott létre az éhező gyerekek megsegítésére. Arról sem, hogy netán tehetséges nyomorgó művészeknek ad ösztöndíjat? Nem. A pénz Luxemburgba került, hiszen a kaszinó tulajdonosa egy luxemburgi cég (lásd Feltérképeztük az Andy Vajna magyar vállalkozásai mögött burjánzó offshore cégbirodalmat, atlatszo.hu, 2014. szeptember 8.). Most már jó helyen van az a pénz: külföldön. Természetesen azt csinál vele, amit akar, elvégre magánvállalkozásról van szó. Senkinek semmi köze hozzá. Ha akarja, gyémántot vesz a feleségének, ha akarja, odaadja valakinek az egészet, és magának csak néhány százmilliót tart meg. Neki feltehetően még így is megéri.

Ugyan senkinek semmi köze hozzá, mit csinál Vajna a pénzzel, de azért furdalja az ember oldalát a kíváncsiság, hogy miért ilyen jó Orbán Viktor Andy Vajnához. Vajnáról köztudott, hogy nagyon okos, remekül főz, sziporkázó társasági figura, aki a neki kedves simicskalajosokat magánrepülőgépén utaztatja kézilabda BL-döntőre, a habonyárpádoknak kölcsönadja budai lakását, a rogánantalokat saját vendéglőjében látja vendégül, és ellenállhatatlanul vonzza a nőket, akik unokái lehetnének. Egyszóval elbűvölő, szeretni való ember lehet, akinek még Orbán Viktor sem tud ellenállni. Nincs tehát itt szó semmi másról, mint egy mély férfibarátságról. A legkevesebb, hogy az ember – ha teheti – olyan helyzetbe hozza szívbéli jó barátját, hogy sok-sok milliárdot kereshessen.

Lehetséges egy másik, kevésbé szeretetteljes magyarázat is. Andy Vajna már Amerikában bebizonyította, hogy Orbán Viktor számára ő a megfelelő ember. Ugyanis volt egy zűrös adóügye: az amerikai adóhatóság tizennégy éven keresztül vizsgálta Vajna cégét, mert – mint a Time magazin megállapította – „leányvállalataik hálózata olyan zavaros, hogy a tőzsdei elemzők sem képesek követni”.

Most pedig itt van az öt közép-magyarországi és fővárosi koncessziót elnyerő Las Vegas Casino, amelynek ugyancsak nehezen átlátható a tulajdonosi szerkezete. Megpróbált utánajárni a Figyelő is és a Népszabadság is, de a tulajdonosi lánc felgöngyölítése elakadt a Holland Antillákon bejegyzett Magyar Enterprises C. V.-nél. Mivel a szerencsejáték-törvény szerint csak az a cég kaphat koncessziót, amelynek tulajdonosi szerkezete átlátható, joggal föltételezhetjük, hogy a döntést meghozó Orbán Viktor olyan jól átlátja a tulajdonosi szerkezetet, mintha maga is tagja lenne.

Hát akkor micsodája is Orbánnak Andy Vajna?

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 34. szám, 2021. augusztus 27.
LXIV. évfolyam, 41. szám, 2020. október 9.
LXI. évfolyam, 16. szám, 2017. április 21.
Élet és Irodalom 2022