Hazátlan

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 35. szám, 2015. augusztus 28.

Az érettségi előtti napokban érte a hír a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium tanárait és tanulóit, hogy iskolájuk épületére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tart igényt, szeptemberben már nem kezdhetik meg a tanítást a Ludovika tér 1-ben. Az iskolaépület elvétele ellen tiltakoztak a tanulók, a tanárok és a szülők is. Felvonultak a tüntetésekre az iskola régi tanulói, akik közül sokan a magyar egészségügy megbecsült dolgozói, és felemelte a szavát a Semmelweis Egyetem néhány tekintélyes oktatója is.

Az illetékes minisztérium igyekezett hűteni a felforrósodott kedélyeket. Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárszemélyesen ígérte meg a tüntetés résztvevőinek, hogy nem szűnik meg az iskola, csak átköltözik egy megfelelő iskolaépületbe. A Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola megürült épületét jelölték ki erre a célra. Az Wallenberg vezetői szóba hozták, hogy a Ludovika utcai épületbe számos drága egészségügyi berendezést építettek be, és mivel egészségügyi képzést folytatnak, nagyon fontos nekik a SE intézeteinek és klinikáinak közelsége. Végül belenyugodtak a döntésbe, Balog Zoltán EMMI-miniszter megígérte nekik az új épület felújítását.

A Kvassay a huszadik század elején épült, széles, világos folyosókkal, jó méretű tantermekkel. A Rippl-Rónai és a Szondi utca sarkán álló épület 2007 óta gazdátlanul áll, ekkor szűnt meg a szakközépiskola, azóta csak omlik és romlik. Bejáratának boltíve alá hajléktalanok költöztek, így legalább az esőtől-hótól védve voltak. Az önkormányzat ezt nem tűrhette, egy félketrec formájú drótépítménnyel vette körül a bejáratot, hogy még a lépcsőre se lehessen leülni. A hajléktalanok azóta az utca porában fekszenek.

Mindennap eljárok előtte. A július végi hőségben az érintetlen félketrec előtt hajléktalanok fekszenek a járda mocskában.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024