Dokumentumok a megszállásról

PUBLICISZTIKA - LIX. évfolyam, 33. szám, 2015. augusztus 14.

Összehasonlítható-e a háború kezdeményezőinek megszállási magatartása a háborút megnyerőkével? A németek oldalán a Szovjetuniót megtámadó s területeinek egy részét elfoglaló magyarok ottani viselkedése egybevethető-e a legyőzött Magyarországon tartózkodó szovjet katonák viselkedésével? Melyik fél volt kegyetlenebb? Kiknek a szenvedése nagyobb? A Szovjetunió nyugati felén élő, ukrán, zsidó, orosz megszálltaké vagy a megszállt Magyarország lakóié? Mindezek annak kapcsán jutottak eszembe, hogy nem túl nagy időközzel hagyta el a nyomdát a magyar hadsereg szovjetunióbeli megszállásával, valamint a szovjet hadsereg magyarországi megszállásával foglalkozó forrásgyűjtemény: A magyar megszálló csapatok tevékenysége a Szovjetunióban. Levéltári dokumentumok (1941–1947) (szerk. Krausz Tamás–Varga Éva Mária, L’Harmattan, h. n., 2013.), illetve a „Törvényes” megszállás. Szovjet csapatok Magyarországon 1944–1947 között (szerk. és a bevezető tanulmányt írta L. Balogh Béni, Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest, 2015.) Az írás hosszabb változata a Levéltári Közleményekben jelenik majd meg.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 51–52. szám, 2021. december 22.
LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.
LXV. évfolyam, 5. szám, 2021. február 5.
Élet és Irodalom 2022