A BÜSZKESÉG HATÁRA

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 32. szám, 2015. augusztus 7.

Egy politikus soha nem hisz abban, amit hirdet, és ezért meglepődik, amikor elhiszik neki mindazt, amit mond. (Charles de Gaulle)

 

George Pataki 70 éves, New York állam többször újraválasztott egykori kormányzója, és ha amerikai magyarokkal találkozik, gyakran beszél arról, hogy mennyire büszke magyar felmenőire. Megcsillogtatja nyelvtudását is, vagyis azt a néhány mondatot, amelyet magyar származású édesapjától tanult. Pataki nagyszülei anyai ágon olasz és ír bevándorlók voltak, felesége pedig részben francia származású.

2012-ben sokakat meglepett az a bejelentés, hogy felveszi a magyar állampolgárságot, sőt, szavazni is fog a választásokon. Gyakran megfordul Magyarországon, egy ideig az E-Star Alternatív Nyrt. igazgatótanácsának is tagja volt, de amikor nemrég a vállalat csődeljárási dokumentumait böngésztem, már nem találtam a nevét. Leánya, Allison pedig a ReConnect Hungary „nagykövete”. Ez a kezdeményezés adóforintokból szponzorál magyarországi utakat amerikai fiatalok számára „magyarságtudatuk” emelése céljából, és nemrég Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár örömmel jelentette, hogy Pataki fia, Owen is Budapestre érkezett az identitásépítő program keretében.

Tavaly decemberben az Amerikai Magyar Koalíció hagyományos Mikulás Vacsoráján a jelenlevők arra buzdították Patakit, hogy szálljon versenybe a republikánus elnökjelöltségért. Májusban be is jelentette, hogy elindul, és Maximilian Teleki, a Koalíció elnöke azt nyilatkozta, hogy arra „minden amerikai magyar büszke lehet, függetlenül a párthovatartozásától”. Kumin Ferenc New York-i konzul cikket kanyarított Pataki for President címmel, és a sajtó azt is megírta, hogy imádja a töltött káposztát. Akár magyar származású elnöke is lehet az Egyesült Államoknak!

Az USA-ban nem váltott ki különösebb lelkesedést jelöltsége, jelenleg 16. helyen áll a republikánusok között a sorsdöntő kampánypénzek gyűjtésében. 

Július elején Patakit meghívta az MSNBC tévécsatorna népszerű Morning Joe programja, amelyet sok millióan néznek, főleg Joe Scar­bo­rough miatt, aki gyors beszédű, jó svádájú és egykoron maga is republikánus politikus volt. Fontos médialehetőség volt ez, tudta ezt Pataki is, és részletesen beszélt politikai elképzeléseiről. Azt is elmondta, hogy bevándorlók leszármazottja, majd külön megemlítette olasz és ír nagyszüleit. Na és magyar származású édesapja? Róla mélységesen hallgatott.

Annyira furcsa volt ez, hogy az Amerika Magyar Koalíció méltatlankodva figyelmeztette Patakit, ha számítani akar az amerikai magyarok szavazataira, akkor legközelebb említse meg magyar felmenőit is.

Pataki valószínűleg meglepődött a megrováson, hiszen politikus ő, nem kellene komolyan venni korábbi kijelentéseit, és különben is, az Orbán-kormánynak annyira rossz renoméja van Amerikában, hogy magyar származásának fitogtatásával elriasztaná a szavazókat. Büszke ő magyar őseire, de hát a büszkeségnek is van határa. Elvégre választási kampány van! 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024