Ébresztő

VISSZHANG - LIX. évfolyam, 31. szám, 2015. július 31.

Az MSZP egykori választási sikerkovácsa (Szekeres Imre) valószínűleg kómába esett a 2010-es fülkeforradalmat követően. Most riadt föl és eszmélt rá, hogy pártja bajban van, alighanem utat vesztett. Kanyarított hát egy teljesen anakronisztikus dolgozatot (Mi a teendő?, ÉS, 2015/28., júl. 10., Agora), egy próféciának szánt mélyelemzést. Szerinte az MSZP előtt két eldöntendő „nagy” kérdés áll: kössenek-e nagykoalíciót a Fidesszel, illetve hogyan viszonyuljanak a Jobbikhoz.

A kisebbik baj az, hogy az MSZP már egyik ügynek sem ura, azaz teljesen mindegy, mit mondanak vagy tesznek, a dolgok mennek a maguk (végzetesnek tűnő) útján, Szekeres akármilyen ravasz választási taktikát dolgozna is ki. A nagyobb probléma az, hogy nem taktikai, hanem erősen stratégiai megoldásokon kellene törniük a fejüket a szocialista korifeusoknak.

Sem túl jó szem, sem túl éles ész nem kell ahhoz, hogy nyugtázzuk: nincs különbség a Fidesz és a Jobbik országeszménye – más szóval –, demokrácia-felfogása között. Teljesen mindegy, hogy együtt vagy külön-külön vezetik ki Magyarországot a politikai és a kulturális Európából, de legyünk biztosak benne, hogy kivezetik! Ahhoz sem kell különösen jó politikai érzék, hogy lássuk: az MSZP ügyeletes hangadói együttesének halovány fogalma sincsen politikáról, ideológiáról. Ha mégis lenne, égen-földön nincs közöttük senki, aki diadalra vihetné a (még nem létező) tanokat. Röviden: az MSZP alkalmatlan a demokrata oldal vezetőjének, mi több, az is kétséges, be tud-e tagozódni a demokraták közé. (A tavalyi, sorsdöntő tétet hordozó és az MSZP miatt elbukott főpolgármester-választás azt mutatta, hogy nem.)

Elismerem, nem könnyű tudomásul venni, hogy nem tudtak (sem ők, sem mások) „megcsinálni” egy olyan új politikust, aki elvezethetné a demokratákat az illiberális állam megdöntéséhez, esetleg a demokrácia restaurációjához. Nincs mese, az idő elszivárgott, tetszik–nem tetszik: csak a két régiből lehet választani. Bokros vagy Gyurcsány. Akkor is, ha mindkettőjüket kiutálták (a pártból) Szekeresék. 

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 27. szám, 2021. július 9.
LXV. évfolyam, 26. szám, 2021. július 2.
LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
Élet és Irodalom 2021