A PECH

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 20. szám, 2015. május 15.

Most még jó a foci, és megy az összjáték. Orbán Viktor adja a milliárdos megrendeléseket, Mészáros Lőrinc jó gazdatiszt módjára levezényli a melót, és osztalékként milliárdokat vesz ki. Aztán azt csinál vele, amit akar. Kinek mi köze hozzá, elvégre magángazdaságról van szó. Ha akarja, megtartja, ha akarja, odaajándékozza valakinek egy részét vagy az egészet.

Most még megy a szekér. Mészáros Lőrinc egyre-másra veszi a földeket, besepri a hektáronkénti 70-100 ezer forintnyi területalapú támogatást, Orbán Viktor pedig  pályázat nélkül ad neki állami földeket használatra, százmillió­kat sertéstelep-építésre és tízmilliókat állattartótelep-korszerűsítésre. Aztán Mészáros Lőrinc az így szerzett pénzzel azt csinál, amit akar. Kinek mi köze hozzá, elvégre magángazdaságról van szó. Ha akarja, megtartja, ha akarja, odaajándékozhatja valakinek egy részét vagy az egészet. De az ember feje nem káptalan, néha megfeledkezik egy-egy milliárdról, hova is tette.

Most még minden klappol. Orbán Viktor adja a kaszinókat Andy Vajnának, megfejeli egy évenkénti hétmilliárdos ajándékkal, Andy Vajna pedig a jó portás gondosságával vezényli a játékosok ki- és beáramlását. Aztán az így szerzett pénzzel azt csinál, amit akar. Kinek mi köze hozzá, elvégre magángazdaságról van szó. Ha akarja, gyémántlábon forgó kacsát vesz a feleségének, ha akarja, odaajándékozza valakinek egy részét.

De mi lesz, ha Orbán Viktor elveszti a hatalmát, már senki nem fog tőle félni, és Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna úgy dönt, hogy mindent megtart, nem ajándékoz senkinek semmit? Elvégre az ő nevükön van minden, és magángazdaságról van szó. Ezt hívják úgy, hogy pech.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 38. szám, 2020. szeptember 18.
L. évfolyam 19. szám, 2006. május 12.
Élet és Irodalom 2024