KÖNNYŰ DOHÁNY

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 19. szám, 2015. május 8.

Több száz vértelen rablást követően nemrégiben megtörtént az első gyilkosság is egy kaposvári dohánykereskedésben. Fiatal lány az áldozat. A tragikus eset bekövetkezése várható volt. A trafikok előírásszerűen elsötétített kirakatai mágnesként vonzzák a bűnözőket, akik úgy gondolják, szemtanúk híján lebukásuk veszélye minimális. Könnyű belátni, hogy a kirakatokra vonatkozó átgondolatlan rendelkezés következtében a dohánykereskedések alkalmazottai gyakorlatilag potenciá­lis áldozatok.

2013 októberében a dohányzás visszaszorítása, a nemdohányzók védelme érdekében végzett munkájáért vett át díjat Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójától. A kormányfő az elismerés átvétele után felhívta a sajtó jelen lévő képviselőinek figyelmét arra, hogy a dohánykereskedelem átalakítása, mely a trafikkoncessziók kiosztásának körülményei miatt nagy politikai viták tárgya ma is, elsősorban azért volt szükséges, hogy a 18 év alattiak ne juthassanak dohánytermékekhez.

Ügyetlen külpolitikai manőverei­nek ismeretében egyre többen hangoztatják, hogy a jelenlegi amerikai elnök Nobel-békedíjban való részesítése 2009-ben elhamarkodott volt. Szerintem a WHO döntéshozói ugyancsak eljárhattak volna körültekintőbben tavalyelőtt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
Élet és Irodalom 2024