VILÁGOS

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 16. szám, 2015. április 17.

Balatonvilágos lakosságát hónapok óta aggodalommal tölti el a volt Traubi-gyár területén hosszú időn keresztül fölhalmozott és az utóbbi időkben még odaszállított, most már bűzlő hulladék. A telep közelében lakók elkeseredett harcot vívnak a polgármesterrel, jegyzővel, hatósággal, e harc állomásai és iratai a balatonvilagos.hu portálon nyomon követhetők. Elrettentésül közlünk most egy hivatali levelet, amelyet egy helyi lakos megkeresésére a siófoki jegyző írt válaszként nemrégiben. A kétségbeesett kérdésének lényege, mi lesz a szeméttel.

A válasz: (betűhív közlés)

Tisztelt Uram!

Balatonvilágosi volt Traubi üzemmel kapcsolatban érkezett kérdéseire az alábbi tájékoztatást adom:

Tájékoztatás a Balatonvilágos 083/2 helyrajzi számú (volt Traubi üzem ) ingatlanon kialakult állapottal összefüggésben a Siófoki KÖH által végrehajtott hatósági lépésekről, az adatvédelmi előírásokat figyelembe vevő tartalommal :

1. 2015. március 3-án Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztálya hivatalból helyszíni szemlét tartott az érintett ingatlanon. Az ott készült jegyzőkönyv megállapításai alapján, hivatalból indított eljárás során, Siófoki KÖH Jegyzője 2015. március 4. napján határozatot hozott. A határozat ellen fellebbezés érkezett, mely felterjesztésre került a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz. A határozat nem jogerős.

2. Az érintett ingatlanra vonatkozóan, 2015. 03.09-én telepengedély kérelmet nyújtottak be Siófoki KÖH Jegyzőjéhez, nem veszélyes hulladék kezelése, ártalmatlanítása ipari tevékenység engedélyezésére. Hiánypótlást és belföldi jogsegélyt követően engedélyezési eljárás folyt. 2015.04.09-én megtartott helyszíni szemlét követően a kérelmező nyilatkozata alapján megszüntetésre került az eljárás. Ezen eljárás megszüntetése nem vonja maga után az 1. pontban ismertetett eljárás megszüntetését.

3. Siófoki KÖH Jegyzője részt vett a SM Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltsége supervisori ellenőrzésén is. A szemlén jegyzőkönyv, később hivatalos feljegyzés készült. Ezeket az eljáró ügyintéző megküldte a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltségének.

4. Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője, mint elsőfokú környezetvédelmi hatóság, szintén eljárást indított.

Világos.

A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 16. szám, 2019. április 18.
LXIII. évfolyam, 6. szám, 2019. február 8.
LXII. évfolyam, 51-52. szám, 2018. december 19.
Élet és Irodalom 2024