NEM NYUGATOS

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 15. szám, 2015. április 10.

A Demokratikus Koalíció (DK) nyugatos párt, Gyurcsány Ferenc pártelnök szerint nyugatos politikát folytatnak.

Hogy mitől nyugatos? Talán attól, hogy Gyurcsány úr nyugati lapokat olvas. A Financial Times a kedvence, de például az Economist 2009. március 26-án azt írta róla, hogy egy „egykori kommunista ifjúsági vezetőből multimilliomossá vedlett” politikus. Nem éppen nyugatos.

2006 szeptemberében, a CNN-nek adott interjúja sem volt nyugatos. Nyugaton ritkán lehet hallani hasonló inkoherens magyarázkodást. Azt a riporter, Nic Robertson sem értette, de nagyra értékelte, hogy eljött, majd hozzátette: „Talán lassan tanulok.”

A DK legutóbbi kongresszusán Gyurcsány azt ígérte, hogy győzelme esetén nem kell elbontani „az országot elárasztó Wass Albert-szobrokat, koszorúzza, aki akarja”. A nyugatos pártnak már Wass Albert sem szúrja a szemét? Talán Wass antiszemita írásaival sincsen bajuk? – morfondírozok.

Mindez azért jutott eszembe, mert február 20-án a New York-i Magyar Ház Wass Albert-megemlékezést tartott. Kitört a botrány, hiszen Wasst még az Egyesült Államok Kongresszusi Közlönyében is háborús bűnösként említik. Nyilatkozatban tiltakozott a Wiesenthal Központ, levelet írt az Anti-Defamation League (ADL) és egy Raul Rothblatt nevű úriember cikket jelentetett meg. Azt írta, hogy 21 éve jár a Magyar Házba, de a Wass-rendezvény miatt fel kellett emelnie a szavát. Tisztességes embernek tiltakoznia kell.

Lehet, hogy a DK mégsem nyugatos párt? Szerintem Nyugaton nem tartanák annak. 

 

 

Raul Rothblatt levele

http://hungarianspectrum.org/2015/02/19/raul-rothblatt-albert-wass-at-the-hungarian-house-in-new-york/

 

Cardin szenátor az amerikai Kongresszusban (2012), Wass Albert elítélt háborús bűnös.

http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query/z?r112:S12JY2-0012:/

 

Wiesenthal tiltakozása

http://www.wiesenthal.com/site/apps/nlnet/content.aspx?c=lsKWLbPJLnF&b=8776547&ct=14525243

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024