BÖLLÉRNEK LENNI

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 14. szám, 2015. április 3.

„Amikor a böllérnek szúrnia kell a disznóöléskor, akkor kell pontosnak és jobbnak lenni, mint az ellenfél.” (Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke)

Félelmetes mondat. Minden benne van, amit egy ember egyébként nem akarna magáról elmondani, de nem tudja nem elmondani, mert nem lenne az, aki, ha nem tudatná mindenkivel, akit illet, hogy ő a böllér, s mindenki más disznó, aki azon a hajnalon, amikor kivezetik az ólból, hiába visít, hiába fut, nem menekülhet, a böllér leszúrja, kivérezteti, megöli.

Szadista mondat. Benne van a másik kínhalálának akarása, az élvezet, mely a böllért eltölti a disznó visításának hallatán, tehetetlenségének láttán, amikor a földre roskad, s élete véget ér.

Embertelen mondat. Aki az ellenfelét leölendő disznónak, magát böllérnek látja, az emberfeletti embernek gondolja magát, akin kívül csak az ő szolgái, s túl a szolgák körén megölendő, elpusztítandó, kiirtandó ellenfelek vannak.

Zsarnok mondat. Aki böllérnek gondolja magát, s leölendő disznókat lát maga körül, azt előbb vagy utóbb, de utoléri áldozatai sorsa. Mert a pillanat, melynek megragadása és el nem mulasztása oly fontos, másé is lehet, s akkor nem lesz, aki neki kegyelmezzen, disznó lesz, aki hiába visít, hiába fut, nem menekülhet vissza az ólba, nem várja már moslék a vályúban, megölik, kolbászt, hurkát, sonkát, szalonnát készítenek véréből, húsából, zsírjából. Ember lesz belőle az emberekben, akik megeszik és elfelejtik.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 15. szám, 2024. április 12.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVII. évfolyam, 50. szám, 2023. december 15.
Élet és Irodalom 2024