A MAGYAR ÚSZÓCSODA

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 5. szám, 2015. január 30.

Hosszú Katinkát támadja Amerika – olvasom a Borsban. Savanyú a szőlő az amerikaiaknak! Hozzászoktak, hogy mindenben ők a legjobbak, és valóságos csapásként fogadták, hogy a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) nem a 17 éves amerikai Katie Ledeckyt, hanem a 25 éves Hosszú Katinkát választotta meg 2014 legjobb úszónőjének. A Washington Post sem érti, hogy miért nem az amerikai kamasz lány győzött; Bryan Flaherty szerint a díj odaítélői nem vették figyelembe Ledecky szenzációs nyári szereplését, amikor két hónap alatt öt világcsúcsot döntött meg. 

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke frappánsan visszavágott. Kijelentette, hogy lehet fanyalogni, de felesleges. A 207 FINA-tagország képviseletében 476-an szavaztak, és a többség a mi Katinkánkat látta a legjobbnak. Nyilván mi akkor fanyalognánk, ha az amerikai lány nyerne, de azért ne kelljen már szégyenkezni a magyar siker miatt.

Mielőtt az olvasó azt a következtetést vonná le, hogy az amerikaiak mindent megpróbálnak elgáncsolni, ami magyar, a jenkiknek semmi nem tetszik, ami büszkeséggel töltheti el sokat szenvedett nemzetünket, érdemes megjegyezni, hogy Hosszú Katinka is amerikai sztársportoló. Nem is akármilyen, tizenháromszoros „All-American”, és persze Ledecky sem echte amerikai.

Budapesten manapság a sportban is túlhangsúlyozzák a nemzeti hovatartozást, ki honnan jött, ki a magyar, és ki az amerikai. De például a University of Southern California (USC) egyetemét nem érdekelte, hogy Katinka magyar-e, vagy amerikai, csak az, hogy milyen időket úszott. Sportteljesítménye alapján kapott 2009-ben többéves amerikai úszóösztöndíjat. A bajai születésű sportoló karrierjében fordulópont volt ez, hiszen évekig pszichológiát tanulhatott Kaliforniában, miközben abban az egyetemi csodauszodában edzett, amelyet az 1984-es Los Angeles-i olimpiára építettek. Itt találkozott Shane Tusuppal, aki férje és edzője lett.

Katinka akkoriban oszlopos tagja volt egyetemi úszócsapatnak, a Trojansnak, és ott nyerte el a legjobb egyetemi sportolóknak kijáró All-American címet. Mert csapatát sem az izgatta, hogy a jövőben milyen színekben fog versenyezni, hanem egyetemi úszóeredményei alapján ismerték el All-Americannek. Nem kell ahhoz amerikainak lenni, hogy valaki sikeres legyen Amerikában.

Hosszú Katinka manapság a Vasas színeiben versenyez, az úszócsoda Magyarországot képviseli külföldön. Engem igencsak meglepett, hogy egyesek amerikai „támadásról” cikkeznek, amikor sportsikereit nem kis mértékben éppen annak köszönheti, hogy az amerikaiak készségesen befogadták.

Ami Katie Ledeckyt illeti, ő amerikai színekben versenyez, de Prágában is büszkék rá. Ledecky nagyapja 1947-ben Csehszlovákiából érkezett Amerikába, és az ifjú úszónő gyakran említi cseh felmenőit. Hamarosan elkezdi felsőfokú tanulmányait, és bizonyos, hogy ő is All-American lesz.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024