KÉT VÁLTOZAT

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 51-52. szám, 2014. december 19.

Kumin Ferenc az új New York-i főkonzul, Dán Károlyt váltotta nemrég.

A Facebookon rendszeresen tájékoztat tevékenységéről. November 18-án, délután 2 óra 10 perckor egy fényképet jelentetett meg, azon együtt mosolyog egy kipát viselő, idős úriemberrel. „Ma meglátogattam Arthur Schneiert, a New York‑i Park East zsinagóga főrabbiját. Schneier rabbi kiválóan beszél magyarul, mivel 1938-ban családjával Bécsből Budapestre menekült. Később fontos szerepe volt a Szent Korona egykori hazatérésében. A Park East volt az első amerikai zsinagóga, amelyet katolikus egyházfő meglátogatott, amikor 2008-ban XVI. Benedek az USA-ban járt. Ez nem véletlen. Schneier rabbi hitéleti tevékenysége mellett sikeres diplomataként is dolgozott, sok munkája van a felekezetek közötti megértés erősítésében, de komoly múltra tekinthet vissza a magyar–amerikai kapcsolatok építésében is. Kitűnő beszélgetés volt. Mindig öröm ilyen nagy tekintélyű és egyúttal nagyon pontosan tájékozott (szerencsénkre első kézből, nem az amerikai lapokból) közéleti szereplővel találkozni. Biztosított támogatásáról, amelyet Magyarország nevében megköszöntem, és kértem, hogy továbbra is segítse a racionális párbeszéd fenntartását az amerikai zsidóság, illetve általában Amerika és Magyarország között.”

A 84 éves Schneier rabbi nem tartja szavahihetőnek az amerikai sajtót?  „Első kézből” tájékozódik a magyar ügyeket illetően? Kitől? Támogatásáról biztosította Kumin Ferencet!

Másnap reggel 9 óra 48 perckor egy email küldtem Schneier rabbinak és titkárságának, hogy legyenek szívesek kommentálni Kumin úr állításait.

Ekkor furcsa dolog történt. Választ ugyan a rabbitól nem kaptam, de néhány órával később, pontosan délelőtt 11 óra 27 perckor Kumin módosította a szöveget. Eltűnt az utolsó három mondat. Már nem volt szó „kitűnő beszélgetésről”, sem a jó rabbi támogatásáról, amelyet Kumin Magyarország nevében elfogadott. Nincs hivatkozás a hiteltelen amerikai sajtóra sem, és eltűnt a „racionális párbeszédre” való felkérés is. A bejegyzésből csupán az derült ki, hogy Kumin úr „meglátogatta” a rabbit.

Lehetséges lenne, hogy a főkonzul úr lefényképeztette magát az idős rabbival, és olyan szöveget mellékelt a fotóhoz, amely nem fedte a valóságot, majd amikor rajtakapták, megváltoztatta a Facebook-bejegyzést? Elhessegettem magamtól a gondolatot. Kumin tiszteletre méltó diplomata, nem trükkös propagandista! A barátságos rabbi a múltban mosolyogva parolázott Orbán Viktorral és Áder Jánossal is, és azokat a fényképeket is megfelelő fülszövegekkel terjesztette a kormánysajtó.  

Azért szeretném megtudni, miért módosította a szöveget Kumin Ferenc. Mert Schneier rabbi minden fényképén barátságosan mosolyog, de tőle olyan nyilatkozatot, amely támogatná az Orbán-kormányt, még nem találtam. 

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
Élet és Irodalom 2023