LEGYEN FÉRFI!

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 50. szám, 2014. december 12.

Vida Ildikónak pert kell indítania André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője ellen, miután a diplomata azt állította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke személyesen követett el korrupciót – közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint e lépéssel „az ügy végre a jog tiszta mezejére és tiszta nyelvezetébe kerül át”. Ha a főhivatalnok nem perel, leváltja őt a kormányfő.

Azt nem most tudhattuk meg, hogy Orbán Viktor régóta tiszteli a jogot, mondhatnám a jogállamiság robotosa. A 2006-os választásoknál például azzal nyugtatta az övéit a tervszerű kampánysértés lelepleződésének esetére, hogy majd elmarasztalja pártját az Országos Választási  Bizottság, de jogászaik megvédik, „oszt jó napot”. Az elmúlt négy és fél évben naponta tapasztalhattuk, mennyire tiszteli a jogot, és hogyan nem él vissza ő és pártja a kétharmados parlamenti többséggel.

Az adóhivatal vezetőjének feltételezett korrupciós ügyében is hasonlóan jár el. Azt üzente az amerikai ügyvivőnek, hogy ne bújjon el a diplomáciai mentessége mögé, hanem „álljon ki, legyen férfi, és vállalja, amit állít”. Az ügy szempontjából csak azt a lényegtelen apróságot felejtette el közölni, hogy az  1961. évi bécsi egyezmény szerint az akkreditáló ország mondhat le diplomatája mentességéről. Goodfriend Orbán felhívására jelezte, hogy a magyar hatóságok forduljanak hivatalos jogsegélykérelemmel az Egyesült Államokhoz. Vida Ildikó egyéni vízumkérelmet is benyújthatna a nagykövetségnek, és akkor rövid időn belül bővebben tájékozódhatna kitiltásának okai­ról. Perelhetné továbbá Goodfriendet az USA-ban az adóhatóság főnöknője. Ezekről a legális lehetőségekről meglepő módon nem tájékoztatta a publikumot Orbán Viktor.

Így áll hát vitézül a mi miniszterelnökünk a jog tiszta mezején

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.
LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2022