Ki is a kókler?

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 47. szám, 2014. november 21.

Két évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, akitől nem idegenek a bombasztikus megnyilvánulások, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kijelentette, hogy a nemzetgazdasági miniszter egy kókler: „Matolcsy György nem nemzetgazdasági miniszter, hanem egy kókler, aki két hétre előre sem tud tervezni.”

Matolcsyból időközben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke lett, és manapság New Yorkban nem nevezik kóklernek, legalábbis a tekintélyes Global Finance szakmai kiadvány szakértői nem teszik azt. A magazin 1994 óta minden évben értékeli a fontosabb gazdaságok jegybankárait, A-tól F-ig osztályozzák az intézményvezetőket.

Nemrég értékelték Matolcsy teljesítményét, aki kollégáival összehasonlítva, a középmezőnyben végzett, igaz, annak alsó fertályán. Tavaly még nem volt versenyben, idén vehették először alaposan szemügyre szakmai munkáját, és az kritikát is kapott, de „B–” helyezése mindenképpen biztató.

A Gyurcsány-kormány által kinevezett Simor András egykori jegybankelnök évekig alacsonyabb besorolással volt kénytelen megelégedni. Például 2011-ben és 2012-ben is „C”-re értékelték ténykedését, de 2009-ben még „B” osztályzatot kapott, amit akkoriban a MNB úgy kommunikált, hogy Simor „Európa egyik legjobb jegybankelnöke” (Lázár György: Jegybanki csúsztatások, ÉS, 2009. október 22.).

Hát akkor ki is a kókler?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024