Bonapartizmus a köbön

PUBLICISZTIKA - LVIII. évfolyam, 40. szám, 2014. október 3.

Már-már közvélekedéssé vált a demokratikus ellenzék soraiban, hogy az Orbán-éra despotikus zárványnak tekinthető az EU hazánkat körülölelő békés tengerében. Az alábbi írás ezzel szemben az orbánizmust az elhúzódó globális válság szülte európai új bonapartizmusok trendjébe illeszkedve szemléli. Az értelmiség soraiból elsőként Heller Ágnes jelölte bonapartizmusként a gazdasági hátországát éppen napjainkban átrendező Orbán-rezsimet egy 2011 novemberében adott interjújában, mégsem vált általánossá precíz megjelölése. Vajon honnan ered, meddig és mivé terebélyesedhet a krízissel „kéz a kézben járó” új bonapartizmus hazánkban és Európa egészén?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 26. szám, 2023. június 30.
LXVII. évfolyam, 14. szám, 2023. április 6.
Élet és Irodalom 2024