HONOSÍTÁST A SZESZFŐZDÉBŐL

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 39. szám, 2014. szeptember 26.

Az Egyesült Államokban az állami és egyházi funkciókat szigorúan szétválasztják, ez az amerikai demokrácia fontos sarkköve. Mert igencsak elcsodálkozna az amerikai polgár, ha útlevélügyét egy templomban intéznék, azon pedig meghökkenne, ha állampolgársági kérelmét egy nevadai szeszfőzdében kellene benyújtania.

A magyar diplomaták újabban amerikai templomokban tartják a „kihelyezett konzuli napokat”, ahol az Amerikában élő „magyarság” ügyes-bajos dolgaival foglalkoznak, többek között ott ügyintézik a benyújtott honosítási kérelmeket is.

Idén februárban a kaliforniai Redwood City, márciusban az arizonai Phoenix város református templomaiban tartottak fogadóórákat, szeptemberben pedig a chicagói Szent István Király Római Katolikus Templomban volt ügyintézés. Akár egy gyónásra is jutott idő, amíg az ügyfelek várakoztak.

Kálmán László kaliforniai főkonzul továbbfejlesztette a rendszert, már nem csupán templomokban tart fogadóórát, hanem szeszfőzdében is! A főkonzulátus hirdetménye szerint, idén március 2-án a Las Vegas melletti Henderson városában, egy szeszfőzdében (Las Vegas Distillery) volt konzuli nap. A párló tulajdonosa a 47 éves Rácz György, aki családjával Romániából került Nevadába.

Árukapcsolásról lenne szó? – morfondírozok magamban. Meglehet, hogy a magyar állampolgársággal egy üveg whiskyt is kap a honosított? Mert Rácz úr nem Nemzeti Hungarikumunkat, a pálinkát párolja üzemében, hanem whiskyt érlel a hordókban. Új hagyomány formálódik, egyfajta amerikum, amely szerint a frissen honosodott magyar állampolgár ezután nevadai whiskyvel koccint majd.  

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVII. évfolyam, 35. szám, 2023. szeptember 1.
Élet és Irodalom 2023