Ki kicsoda?

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 37. szám, 2014. szeptember 12.

Megyesi Gusztáv Károlyi gróf kékül című írásában (ÉS, 2014/36., aug. 29.) az új fóti Károlyi István-szobor festékkel leöntéséről számol be, akit nyilván összetévesztettek rokonával, Károlyi Mihállyal. Ő immár közel száz éve minden rossz okozója a jobboldal szerint – hogy mennyire megalapozottan, arra itt nem térnék ki. A tévedés oka az lehet, hogy csak a nevet és az évszámot írták rá a talapzatra.

Ez másutt is előfordul, magam két ilyen esetről írtam korábban. 2009‑ben helyezték el a Victor Hugo utcai kis parkban Wein János szobrát (1829–1908). Hogy ő ki volt és miért kell tisztelni, sehonnan sem derült ki, én sem tudtam. Soraimra a Vasárnapi Hírekben a Fővárosi Vízművek válaszolt, eszerint az illető úr a cég első igazgatója volt. Kommunikációs Osztályuk megígérte: a közeljövőben emlékkövet helyeznek el a parkban Wein János életrajzával. Ez az elmúlt öt évben nem történt meg, így, aki arra jár, ma sem lesz okosabb.

Ennél fontosabb, hasonló ügy: az Olasz Intézet Bródy Sándor utcai épülete előtt ugyanezen évben állították fel Giorgio Perlasca mellszobrát. Itt még évszámot sem tüntettek fel, a szobrász és az emlékmű költségeit fedező intézmények neve viszont a közeli táblán olvasható. Perlascáról tudható, hogy 1944 nagy zsidómentőinek egyike volt, ám a járókelők többsége aligha ismeri őt. Egy előnyét láttam akkor az anonimitásnak: így nem fogják az újfasiszták lefújni a szobrot. Ám csak a támogatók dicsőítéséért felesleges volt felállítani. E tárgyban a 168 Órába írt levelemre senki sem válaszolt, új információ azóta sem olvasható a szobor táján.

A fenti példák nemcsak a közönyt mutatják, amely a köztéri emlékművekkel kapcsolatban a közönség tájékoztatását kíséri, de a sajtóban megjelent vélemények negligálását is. Kossuth nevét elég kiírni, mindenki tudja, kiről van szó, ám a kevéssé ismert, az iskolában sem említett személyekről egy-két szóban vagy mondatban feltétlenül meg kellene emlékezni. A fővárosi köztéri alkotásokat korábban a Budapest Galéria véleményezte, nem tudom, van-e ma erre hivatott intézmény. Jó lenne, ha létezne, s ha előírná a szükséges tudnivalók feltüntetését.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 6. szám, 2023. február 10.
LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.
LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
Élet és Irodalom 2024