Nem lát, nem hall, de beszél

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 36. szám, 2014. szeptember 5.

Az unásig ismert hosszú futamok után végül is megbékélésre, párbeszédre, türelemre, a vitázók gondolatainak tiszteletére szólít fel Janisch Attila Érdek és védelem című (ÉS, 2014/35., aug. 29.) írásában. Mindez azonban hogyan vehető komolyan, ha nyilvánvalóan vak dühében olyan állításokkal keveredik szánalmas vitába, amelyek pontosan megegyeznek azzal, amit zavarosan, de ő is ír:

„...Novák eredeti ötletében még az amerikai Oscar mintájára a tagságát csak a díjakról szavaztató Filmakadémia hirtelen (ámde az előzményeket és Vajna logikáját ismerve korántsem meglepő) fordulattal már nemcsak díjkiosztót szervez, bonyolít, szavaz (mint a világon mindenütt az ilyen szervezetek – pl. az Európai Filmakadémia is –, amelyeknek ez az egyetlen kizárólagos funkciójuk – szemben Hutlassa Tamás elmúlt heti állításaival), hanem filmfesztivált is rendez, és érdekvédelmi egyesületté lépteti elő magát.”

Janisch által talán olvasott, de meg biztosan nem értett, ámde idézett írásban (Na, nehogy má’!. Magyar film 2014, ÉS, 2014/34., aug. 22.) mindez így szerepel:

„Megismerve több hasonló – maradjunk a közelben – európai szervezet alapításának körülményeit és legfőképpen céljait, küldetését, a Magyar Filmakadémia Egyesület organikusan illeszkedik a sorba, talán egyetlen, de fontos célkitűzést kivéve, amely a jelenlegi, mint már jeleztem, a bírósági bejegyzést követően változtatható alapítói szövegben szerepel, ez a filmes érdekképviselet. Ez a legfontosabb hasonló külföldi akadémiák küldetésében nem jelenik meg. Kérdés, hogy kell-e terhelni az amúgy tiszta célrendszerű Egyesületet olyan feladatokkal, amelyeket más, létező szervezet is elvégezhet?”

Valamint a szövegben később még egyértelműbben így:

„Ezen a ponton egy fontos körülményre kell irányítani a figyelmet. A filmakadémiák működésének fókuszában a nemzeti vagy az Európai, illetve az Amerikai Akadémia esetében nagyobb területi egységek filmművészetének elismerése, értékőrzésének támogatása, a közönség és a filmek összekapcsolásának szándéka áll. Nem több és nem kevesebb. Így aztán, amint az talán közismert, sem az Európai Filmakadémia, sem pedig az Amerikai Filmakadémia nem szervez filmbemutatókat, sem filmfesztivált.”

Rögtön egy szép példa türelemre, megbékélésre, a vitázók egymás gondolatainak értő tiszteletben tartására. Csak így tovább!

Barátsággal:

A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 19. szám, 2017. május 12.
LX. évfolyam, 19. szám, 2016. május 13.
LVIII. évfolyam, 34. szám, 2014. augusztus 22.
Élet és Irodalom 2024