NEMZETI ÖSSZEFOGÁS

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 35. szám, 2014. augusztus 29.

Novák Andrea, a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasa itt van nálunk, Kaliforniában. Kedves e-mail üzenetet kapok tőle, felhívja a figyelmemet a Nemzeti Összefogás Napjára készült kisfilmre, amelyet a program ösztöndíjasai készítettek a világ különböző pontjain élő magyarok üzeneteiből – „Egy kis kedves, érzéseket közvetítő gyűjtemény.”

Az Összetartozunk című tizenöt perces filmalkotás egy Wass Albert-idézettel indul.

Meglepődöm. Wass jogerősen elítélt háborús bűnös itt Amerikában, nem szerencsés őt idézni a nemzeti összefogás ürügyén. Amerikában nincsenek  Wass-szobrok, pedig az író Floridában élt, sőt, 1998-ban ott lőtte főbe magát.  Ben Cardin szenátor külön hangsúlyozta Wass háborús bűnösségét, ez olvasható az amerikai Kongresszus jegyzőkönyvében is.  Az USA-ban ezrével tartózkodtak olyan elítélt vagy feltételezett háborús bűnösök, akiket az amerikai igazságügy hosszú ideig vizsgált, felmentésükre nem került sor, de deportálásukra sem. Wass esete is ebbe a kategóriába tartozik.

Levelet küldök Andreának minderről, remélem, elnézést kér, mert ízléstelen Amerikában olyan filmet ajánlgatni, amelyik Wasst idézi.

Postafordultával választ kapok.

 

Kedves György!

Köszönöm az észrevételt!  Majd továbbítom a filmecske készítőinek, és amennyiben az helytálló és jogos, akkor biztos fognak rajta változtatni.

Véleményem szerint semmiféle népszerűsítési szándék nincs az idézetválasztás mögött, pláne nem USA-ban. Ez egy egyszerű kis interjúcsokor, magyaroktól magyaroknak, érzéseket közvetítve, szubjektív, emberi érzéseket/üzeneteket, cenzúra nélkül.  Nem gondolom, hogy komoly tartalmat kell várni tőle a műfaj miatt sem. 

Keressük azt, ami közös, ami pozitív, az visz előre. 

Köszönöm ettől függetlenül, hogy felhívta a figyelmemet erre, utánanézek az alaposságnak.

Szép napot! 

Andrea 

 

Szerintem rossz úton jár a Kőrösi Csoma Sándor-program, amikor Wass Albert-idézettel szólítja meg a magyar származású amerikaiakat.  Ez nem közös, nem pozitív, és nem viszi előre a magyar–amerikai kapcsolatok fejlődését.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
LXVIII. évfolyam, 21. szám, 2024. május 24.
LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
Élet és Irodalom 2024