Az alkotmányos identitás

PUBLICISZTIKA - LVIII. évfolyam, 33. szám, 2014. augusztus 15.

A második Orbán-kormány alatt megszületett az Alaptörvény és annak öt módosítása. A konszenzus nélkül elfogadott és nyilvánvalóan alkotmányellenes tartalmakkal teletűzdelt jogszabály bebizonyította, hogy a Fidesz–KDNP csakis erővel tud alkotmányozni. Most azonban még veszélyesebb dologgal bíbelődik Orbán Viktor: az Alaptörvényt és az újabb kétharmadot arra kívánja felhasználni, hogy saját elképzelése szerint alakítsa ki és aktuális érdekei szerint formálja a magyar alkotmányos identitást. Vajon bölcs dolog-e ezt a munkát olyan emberre bízni, aki még a saját Alaptörvényét sem tartja tiszteletben? Az az érzésem, hogy Orbán Viktor számára egyre inkább tehertétel az írott alkotmány, s a kormányfő által kanalizált közjogi viták egyre inkább távolodni fognak az írott szövegtől, s az fogja azokat meghatározni, hogy abba ő és politikai tanácsadói éppen mit látnak bele. Ezzel a magyar alkotmányosságot fenyegető veszély egy következő szintre emelkedik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LX. évfolyam, 38. szám, 2016. szeptember 23.
LX. évfolyam, 20. szám, 2016. május 20.
LVII. évfolyam, 38. szám, 2013. szeptember 20.
Élet és Irodalom 2024