CIVIL DIVERZÁNSOK

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 32. szám, 2014. augusztus 8.

A norvég alappal kapcsolatos ügy is felszínre hozta azt, hogy egyes, a nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek esetében „külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk”, akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadásában. Hozzátette: „ezért nagyon helyes, hogy megalakult a magyar parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik”.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy hazánkban vannak jó civilek, akiket nem külföldi pénzek segítenek: az első, spontán szerveződő civil Békemenet például 2012 januárjában megmentette az Orbán-kormányt, amelyet Brüsszelből akartak megbuktatni. E bejelentés bizonyításával nem sokat bíbelődtek illetékes helyen. A Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárs Alapítvány szabálytalanságait ugyanúgy tudják igazolni, mint a külföldi befolyásszerzést.   

A kormányfő által említett civilek között kb. négymilliárd forintot osztanak el Norvégia, Liechtenstein és Izland által meghatározott célokra. Ez a többek között oktatásra, népegészségügyre, energiahatékonyságra, kutatási együttműködésre Magyarországnak nyújtott támogatásuk alig egytizede. A többivel a kormány rendelkezik. A civilek azonban megingathatják a munkaalapú társadalmat építő kormányt, úgyhogy ideje lehetetlenné tenni őket! Még azon az áron is, ha kilenctizedet elveszítenek.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 21. szám, 2022. május 27.
LXVI. évfolyam, 19. szám, 2022. május 13.
LXVI. évfolyam, 18. szám, 2022. május 6.
Élet és Irodalom 2022