„Isten majd szétválogatja őket”

Interjú Alex Bandy újságíró-történésszel

INTERJÚ - LVIII. évfolyam, 31. szám, 2014. augusztus 1.

A XX. század egyik legdöbbenetesebb magyar története sokáig majdnem ismeretlen volt Magyarországon éppúgy, mint a nagyvilágban. Lipsitz Imre debreceni egyetemista Nagyváradon, a magyar és német katonai jelenlét végnapjaiban kommunista sejtet vezetett. 1944 augusztusában döntést hozott arról, hogy a sejt egyik tagjának, egy Izsák Éva nevű, tizenkilenc éves zsidó lánynak öngyilkosságot kell elkövetnie, nehogy meggondolatlan viselkedésével lebuktassa a többieket. Izsák és a csoport egy másik tagja átvonatozott Debrecenbe, ahol a Nagyerdőben a lány engedelmesen bevette a ciánkapszulát. Lipsitz, miután Lakatosra magyarosított, Budapesten pengeeszű, dogmatikus marxistaként vetette bele magát a kultúrpolitikába. Szerepet játszott az Eötvös Collegium szétverésében. Moszkvában fizikusnak tanult, hazarendelték, Recskre került. Itt besúgónak állt, és az ÁVH ügynöke maradt 1956-ig, majd a forradalom után Angliába emigrált. A London School of Economics oktatója lett. Bizonyítékok és cáfolatok című alapműve nyomán a tudományfilozófia legnagyobb alakjai, Paul Feyerabend, Thomas Kuhn, Karl Popper mellett emlegetik Lakatos nevét. Történetét két évtizedes kutatómunka eredményeként Alex Bandy (Bándy Sándor) írta meg, aki 2002-ig az amerikai AP hírügynökség budapesti tudósítója volt. A könyvet az Akadé­miai Kiadó 2010-ben jelentette meg angolul, nemrég pedig bővített, átdolgozott változatban magyarul, A Csokoládé-gyilkosság címen.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
Élet és Irodalom 2024