NYELVSTRATÉGIA

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 28. szám, 2014. július 11.

A Magyar Nyelvstratégiai Intézet felhívja a figyelmet, hogy új jelentéstartalommal gazdagodott a „helyben lakó” szókapcsolat. Mint kiderült, ezt ma már nem lehet az eddig megszokott értelmében használni, tehát egy-egy település – például Felcsút vagy Kishantos – lakóira utalva. Így ugyanis figyelmen kívül hagynánk, hogy földjeink eddigi megművelőit kizárólag külföldi ellenségek veszélyeztetik, akik viszont minden magyart egyformán célpontnak tekintenek.

Ezért a kifejezés tegnaptól ezt jelenti: „Magyarországon élő”.

Az intézet felhívja a figyelmet, hogy a fentiek alapján a továbbiakban sem Mészáros Lőrinc, sem pedig a kishantosi földbérleti pályázat új nyertesei nem nevezhetőek olyanoknak, mint akik az általuk elnyert földekhez képest „nem helyben lakók”, csak mert földjeik a lakhelyüktől több kilométerre esnek.

Az intézet a könnyebb érthetőség kedvéért példamondatokat is megadott, Orbán Viktornak a Magosz-béliek előtt elmondott beszédéből: 

„Bár a kommunisták maradványai a liberálisokkal karöltve külföldiek, spekulánsok és kalandorok kezére akarták játszani a magyar földet, az elmúlt négy évben a kormánynak sikerült megvédenie azt. Az új földtörvénnyel elértük, hogy a magyar termőföld mindenki mást megelőzően a helyben lakó földművelő gazdák tulajdonában és használatában maradjon.”

Tudósítónk arra is rákérdezett, hogy vajon az intézetnek van-e magyarázata a „földművelő gazda” szókapcsolat sajátos jelentésbővülésére is, különös tekintettel Mészáros Lőrinc ettől eltérő (gázszerelői, illetve polgármesteri) tevékenységére, de erre a kutatók azt a választ adták, hogy mivel erről a miniszterelnök még nem nyilatkozott, kellő példamondatok híján felelőtlenség volna a részükről bármiféle elméleteket felállítani.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
Élet és Irodalom 2022