RIZIKÓ­MENTES

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 27. szám, 2014. július 4.

Az MSZP frontembere, Szanyi Tibor beszél a Klubrádióban, téma a választások.

Azt mondja a Fidesz „Tiszteletet a magyaroknak!” szlogenjéről, hogy az egy egyszavas jelszó. Mint láthatjuk: nem az.

Azt is mondja, hogy a zsigereket célozza meg.

Nem azokat.

Továbbá hogy a náci korban is ilyenek voltak.

Nem ilyenek voltak.

Eddig három–null, ide. Most azonban lesz egy kétféle módon is értékelhető dobása: szerinte Orbán azért nem vitázik másokkal, mert gyáva. Szerintem ugyan dölyfösségből, lenézésből és a fölénye eleve elrendeltségének érzékeltetéséből, de kétségtelen, hogy a lépését lehet gyávaságként is értelmezni. Legyen akkor ide is, oda is egy pont, az állás tehát négy–egy.

Ezután azt kérdezik tőle, hogy mivel akarja meggyőzni az embereket a rájuk adott voksok fontosságáról. Amire azt válaszolja, hogy minden egyes baloldali szavazat az európai baloldalt erősíti. Hát tényleg – ennél meggyőzőbb érvvel nem is lehetne előjönni. Pláne, hogy most minden erőnkkel szemben állunk a jobboldallal, teszi még hozzá.

Várnám, hogy mondana valamit mégis arról, mit jelent akkor ez a szembenállás, és egyáltalán: mit jelent az ő értelmezésükben a baloldaliság, de hát ez hülye elvárás; húsz éve nem képesek tisztán megfogalmazni, miért éppen ő tudná most ezt megoldani?!

Akárhogy is számolom: nálam hat–egyre alulmaradt.

El nem tudom képzelni, mi történne vele, ha egyszer, véletlenül mondjuk egy igazi politikussal kerülne szembe. De ahogy elnézem, ez a veszély mostanában nem fenyegeti.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
Élet és Irodalom 2022