NEM BOLTI LOPÁS

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 25. szám, 2014. június 20.

Ha egy bolti tolvajt elkapnak, és ő kifizeti a lopott árut, azzal még nincs rendezve az ügy – mondta Kálmán Olga vendégének, Csepreghy Nándor helyettes államtitkárnak. Az ATV Egyenes beszéd című műsorát vezető riporter így akarta szemléltetni azt a tényt, hogy noha Lázár János visszafizette a kétmillió forintot, az még nem magyarázat a 2012-ben és 2013-ban tett három rövid külföldi útja során keletkezett, feltűnően magas szállodaköltség-számlák kapcsán felvetődő kérdésekre. Nem értette: ha az akkor még államtitkár tényleg nemzetbiztonsági ügyekről tárgyalt, ahogy állítják, miért fizet később saját zsebből?  

A riportalany arra nem tudott magyarázatot adni, hogy előzetesen miért nem végezték el az ilyen esetekre előírt titkosítást. A visszafizetést szerinte épp az indokolta, hogy ne sérüljenek különlegesen fontos nemzeti érdekek. Így az államtitkár utazása magánjellegűnek tekintendő, és nem kell feltárnia a közpénz felhasználásának részleteit, amit az oknyomozó origo hírportál által megnyert perben a bíróság előírt.

 Csepreghy Nándort láthatóan érzékenyen érintette Kálmán Olga példája, mert nem győzte hangsúlyozni: nehogy már egy bolti lopáshoz hasonlítsák főnöke útjait! Nehéz vitatkozni a szépreményű hivatalnokkal: a bolti lopások ritkán haladják meg a néhány ezer forint értéket.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 22. szám, 2024. május 31.
LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
Élet és Irodalom 2024