JAVASLAT

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 23. szám, 2014. június 6.

Figyelemre méltó módon érzékeltette a Magyar Nemzet újságírója, Lovas István, hogy mitől is tekinthetjük abszolút jelentéktelennek kormánya egyik legnagyobb politikai ellenfelét, Bajnai Gordont. Hát attól, hogy nála még amúgy szintén lebecsülendő támogatóit is sokkal nagyobbaknak látni: „Bajnai ugyanakkor egy nulla, egy senki a Bilderberg-csoport többi tagjához képest” – írta.

Ezzel egyébként azt is bebiztosította, hogy akár bejön az általuk fajsúlyosként megjósolt esemény, akár nem – tehát a csoport vagy mond olyasmit a koppenhágai tanácskozáson, amit összehangolt nemzetközi támadásként lehet értelmezni, vagy nem –, ők mindenképp megmaradhassanak az igazmondók szerepében. Ha nem következett be semmi ilyesmi, a tanácskozók akkor is legfeljebb csak lecsúsztak a Bajnai által fémjelzett, nulla jelentőségű szintre, és ezúttal ezzel igazolták az ellenszenvességüket. Ha pedig bekövetkezett, akkor értelemszerűen azzal.

A koppenhágai tanácskozáson végül Magyarország egyáltalán nem került szóba, így az erről készített újabb „beszámolóban” a lap nyugodtan maradhatott azon a vágányon, amelyen a legfőbb kérdés, hogy miképp lehet továbbvinni Bajnai folyamatos lenullázását. A Bilderberg-csoportot ejtették, és konzekvensen Bajnai további támogatóira koncentráltak. Ám ekkor korlátba ütköztek: azt írták, hogy egyelőre nem tudják, Bajnai cége kiktől kapja a 440 milliós támogatást. Természetesen ezt is úgy fogalmazták meg, mintha az esemény szerves része lett volna – a „közben kiderült, hogy nem lehet tudni” formulával –, de ettől ez még hiba, hiszen az ő gyengeségüket is bizonyítja: miért nem derítik ki?

Így most egyáltalán nem csodálkoznék, ha a közhangulat nyomására a lap a NAV váratlan lecsapásainak szorgalmazása mellett a senkinek minősülő politikusokra kiszabható halálbüntetésért is kampányolna, és további, speciálisan testre szabott törvényeket is követelne. Ezért most annak drukkolok, hogy fiaskójuk feletti bánatukat inkább öntessék szoborba a már jól bejáratott Melocco–Párkányi Raab-párossal, hátha így megnyugodnak. Végtére az id. Hegedűs Lóránt által a szülésre megfogalmazott mondás erre is adaptálható: „azé az ország, aki teleszoborja”. 

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
Élet és Irodalom 2022