KOCSIS LEVÁLT

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 23. szám, 2014. június 6.

„Most már csak a triumvirátus másik két tagjának a távozása várat magára. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon éppannyira felelős (...) a baloldal katasztrofális vereségéért, mint Mesterházy Attila” – idézte az MTI Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját, aki az MSZP elnökének lemondását kommentálta.

Lehet, hogy sokaknak visszatetsző ez az állásfoglalás, pedig nem példa nélküli. Az NDK-ban és a Lengyel Népköztársaságban is többpártrendszer volt, a két ország kormányzó pártja azonban aligha legitimált nekik nem tetsző pártvezetőket. A Nemzeti Együttműködés Rendszere arról is szól, hogy nálunk se legyen akárki ellenzéki vezető, különösen, ha kormányoldalon levitézlettnek tekintik.

Helyes jelszó tehát a „Folytatjuk!”, látjuk is, hogy nem a levegőbe beszélnek, de Kocsis mondata jelzi, hogy van még tennivaló. A nemzeti konzultáció részeként érdemes lenne például megfontolni, hogy felkérjék a kormányváltókra szavazó egymillió-háromszázezer embert: az ő felelősségük sem megkerülhető, és a közjó érdekében mondjanak le választójogukról. Ez technikailag aligha jelenthet problémát megfelelően karbantartott Kubatov-listákat feltételezve.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 23. szám, 2021. június 11.
LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.
Élet és Irodalom 2021