TOLERÁNS

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 23. szám, 2014. június 6.

„A rendelkezésre álló szűk időbeli keresztmetszet kizárta a tervpályázati megoldást. Emiatt is választottuk a látványötlet-pályázatot, amely lehetővé tette, hogy az építészi szakma mellett vizuális kultúrával és erővel rendelkező egyéb alkotók elképzelései is megfogalmazódjanak, képzőművészektől filmesekig vagy látványtervezőkig. De akár gyermekek ötleteitől sem zárkóztunk volna el” – reagált a magyar pavilon tervét ért kritikákra a Carpathia Kft. mint tervező és megvalósító cég.

Szőcs Géza kormánybiztos nemrég Olaszországban mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának (sámándob mamutbordával) terveit. A szakmát meglepte, hogy nem Getto Tamás és Hutter Ákos a zsűri döntése szerint első díjas A malom című terve, hanem a második díjas Alakor, Sárkány Sándor és Ertsey Attila elképzelése épül meg. 

Azóta többen bírálták a döntést, többek között a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége. „Ha a győri tanszéken hasonló munkát adna le bármelyik hallgatónk, a legkevesebb az lenne, hogy azonnal hazazavarnánk” – fűzte hozzá mindehhez a kisalföld.hu-nak Bodrossy Attila építész. Ezekre a kritikákra válaszolt most a tervező cég: „nem elég toleránsak az építészek. Ha valaki valahol elsőként végez, a második ugyanabban a versenyben lesz második.”

Ekképpen lesznek az utolsók elsők és az elsők utolsók. (Máté evangéliuma)

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024