Obama nem gratulált

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 17. szám, 2014. április 25.

Barack Obama amerikai elnök mindeddig nem gratulált Orbán Viktor választási győzelméhez. Egyetlen kormánypárti amerikai politikus sem kommentálta a Fidesz–KDNP választási sikerét, és tavaly nyár óta amerikai nagykövet sincs Budapesten. (Előzmény az ÉS-ben: Interjú Bozóki Andrással, 2014/15., ápr. 11.)

Magyarország NATO-tag, az Egyesült Államok barátja és szövetségese, de a kapcsolatok fagyosak. A magyar választásokat legálisnak, ugyanakkor igazságtalannak tartja a mértékadó amerikai sajtó, és korábban vezető demokrata és republikánus politikusok egyaránt kritikával illették az Orbán-kormányt.

Ezért is volt meglepő, hogy egy kevéssé ismert republikánus honatya, Dennis A. Ross, fontosnak tartotta, hogy a Kongresszusi Naplóban gratuláljon Orbán Viktor választási győzelméhez. Ross úr Florida állam 15-ös választói körzetét (Tampa környékét) képviseli, és április 8-án a következő bejegyzést* tette: (Az angol szöveg Victor Orbannak nevezi a magyar miniszterelnököt.)

 

Gratuláció Orbán Viktornak

Tisztelt Házelnök! Ezennel gratulálok Magyarország újraválasztott miniszterelnökének, Orbán Viktornak.

A kormányfő és a Fidesz–KDNP pártszövetség döntő különbséggel nyerte meg a választást. Orbán Viktor az első konzervatív miniszterelnök Magyarországon, akit az 1990-es rendszerváltás óta újraválasztottak.

Emellett fontos azt is elismerni, hogy ez az első olyan választás, amelyen a Magyarországon kívül élő összes magyar állampolgár részt vehetett. Közülük sok magyar emigráns, akik, miként dédszüleim is, megőrizték az Egyesült Államokban szoros kapcsolatukat a szülőföldjükkel. Nagyszerű dolog az, hogy azok, akik még ma is őrzik magyar identitásukat, részt vehetnek ebben a demokratikus folyamatban.

Magyarország jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, és fontos mindig megemlékezni az ország második világháború előtti világpartneri pozíciójáról. Magyarország gazdag kultúrájával és örökségével nagy lendületet ad a világnak.

Az Egyesült Államok képviselőházának tagjaként mély magyar gyökerekkel rendelkezem, büszke tagja vagyok a kongresszusi magyar támogatói csoportnak, és nemzeteinknek folytatniuk kell a kétoldalú diplomáciai és gazdasági kapcsolatok elmélyítését.

 

Ross úr valóban tagja a kongresszusi magyar caucusnak (támogatói tagozatnak), de nem társelnöke a csoportnak. Én megkérdeztem tőle, mi késztette arra, hogy hivatalos bejegyzésben gratuláljon a magyar miniszterelnöknek, hiszen nemrég saját pártja meghatározó személyisége, John McCain szenátor Budapesten járt, és kritikával illette az Orbán-kormányt. Ő sem gratulált. Még az Orbán Viktorhoz korábban közel álló Bush család is néma maradt, pedig 2012-ben szobrot kívánt emelni a magyar kormány az idősebb Bush elnöknek.

Ross úr sajtótitkára (Katie Hughes) a következő néhány soros választ juttatta el hozzám:

„Közvetlenül egy választás után lehetőség van az újrakezdésre. Büszke vagyok magyar gyökereimre, és remélem, hogy országaink együttműködnek majd a mindnyájunk számára fontos gazdaság lehetőségek és demokratikus értékek fejlesztésének területein.”

Ross úr változásokat remél a magyar politikában, és változásokra számítanak saját választókörzetében is. Ott ugyanis idén választások lesznek, és Ross úr ellenfele a demokrata Alan Cohn úr lesz, aki civilben Peabody-díjas újságíró. Őt is megkérdeztem a gratulációról, és az alábbi választ kaptam:

„Ross képviselő úr nyilvánvaló tudatlanságáról tett tanúbizonyságot ebben a világos nemzetközi kérdésben. Az a tény, hogy gratulált Orbán úrnak a Kongresszusi Naplóban, annak a miniszterelnöknek, aki nyíltan és irracionálisan azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy összeesküvést sző országa ellen, nem csupán téves, de botrányos és felháborító is.

Amikor az Egyesült Államok és az EU közös front kialakításával gazdasági szankciókat kíván foganatosítani az ukrajnai helyzet kapcsán, akkor Orbán úr álláspontja teljesen ellentétes az USA és az EU politikájával. Az USA kongresszusi képviselőjeként Ross úr tevékenysége és kijelentései rossz és veszélyes üzenetet küldenek a világnak, amit én lelkiismeretlennek tartok.”

Cohn úr Orbán Viktor azon nyilatkozatára célzott, amelyikben annak a véleményének adott hangot, hogy nem hasznosak az amerikaiak által is szorgalmazott, Oroszország elleni gazdasági szankciók. Két éve Bay Fang helyettes külügyi államtitkár, egy budapesti beszédében, az Orbán-kormány demokratikus berendezkedését is megkérdőjelezte.

„Clinton külügyminiszter és mások nyíltan beszéltek arról, hogy milyen fontos Magyarországon a demokratikus intézmények függetlenségének megőrzése és a szükséges fékek és ellensúlyok biztosítása. Meggyőződésem, hogy az emberi jogok, a demokrácia és a nemzetközi stabilitás iránti közös tiszteletünk ma elég erős ahhoz, hogy áthidaljon bármilyen nézetkülönbséget, és segítsen abban, hogy az előttünk álló munkára összpontosítsunk.”

Az Orbán-kormánynak mindeddig nem sikerült eloszlatnia az amerikai aggályokat, sőt, a kormánykoalíció számára kedvezővé alakított választási rendszerben elért nagyarányú győzelem újabb kérdéseket vet fel. Obamáék eddig udvariasan „nézetkülönbségekről” beszéltek, de az elnöki gratuláció hiánya már komolyabb figyelmeztetésként értékelhető. Minden jel arra mutat, hogy folyamatosan romlanak a hivatalos magyar–amerikai kapcsolatok. 

* A Kongresszusi Napló bejegyzéseit technikailag „felszólalásnak” tekintik, annak ellenére, hogy az Extentions of Remarks fejezetben szinte kizárólag írásos bejegyzések publikálására kerül sor.A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024