Tápot antiszemitáknak?

VISSZHANG - LVIII. évfolyam, 12. szám, 2014. március 21.

Köves Slomó, aki a múlt heti ÉS által közölt cikkében (Elég volt az alattvalói áhítatból” [?], 2014/11., márc. 14.) a Chabad mozgalom részben obskúrus céljait propagálja, ebben ugyanúgy következetes, mint Orbán politikájának pártolásában.

Ennek háttere a következő:

1) A Chabad alapítója, az első lubavicsi rabbi, már a XIX. század elején is úgy gondolta, jobb a zsidóknak a cár alatt sínylődni, semmint elfogadni Napóleon emancipáló törekvéseit. Úgy okoskodott, hogy az akkori gettók zsidói így továbbra is hívei maradnak.

2) A II. világháború után a Chabad mozgalom vezetője, szintén egy lubavicsi rabbi, a kérdésre, hogyan tűrhette isten 6 millió zsidó lemészárlását, azt válaszolta: ezt büntetésnek szánta a zsidók szekularizációja miatt.

3) Az Orbán Viktorral és az izraeli volt főrabbival, Metzgerrel magát előszeretettel fényképeztető Köves rabbi úrnak szíve joga, hogy úgy viszonyuljon a miniszterelnökhöz, mintha annak semmi köze sem lenne ahhoz az antiszemita uszításhoz, amely a Fidesz kedvenceiként számon tartott médiában (Echo TV, Magyar Hírlap, Demokrata) zajlik. Ugyanakkor persze nem mellékes, hogy eközben az izraeli rendőrség csalásokkal foglalkozó osztálya bűnügyi eljárást indított Metzger volt főrabbival szemben.

4) Köves Slomó, aki hitközösséget hirdet, kikelt a Mazsihisz elnöke ellen, amiért az fellépni merészelt a kincstári történelemhamisításokkal szemben. Kritikájának legfőbb argumentuma, hogy szerinte az „biztosan tápot ad a nyíltan antiszemita megszólalásoknak”. Nem gondolom, hogy szükséges lenne azoknak külön „tápot adni” amai Magyarországon.

Mintha Köves rabbi úr nem ismerné az antiszemitáknak azt a nagyon rég bevált érvelését, amely szerint ők mindig csak a zsidó provokáció ellen védekeznek. 


(A szerző Bécsben él.)

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXIII. évfolyam, 10. szám, 2019. március 8.
LXII. évfolyam, 18. szám, 2018. május 4.
Élet és Irodalom 2024