A kis olasz bőrönddel

Interjú Margherita Carbonaro újságíró-műfordítóval a németországi olasz migrációról

INTERJÚ - LVIII. évfolyam, 11. szám, 2014. március 14.

A németországi Wolfsburg pályaudvara előtt álló szobor, amely egy kis embert ábrázol, lába mellett kofferral, az első olasz vendégmunkásoknak állít emléket. 1962-ben ide gördültek be Dél-Olaszországból – a Volkswagen Művek munkaerőhiányát csillapítandó – az első, többnyire munka nélküli és képzetlen olasz fiatalembereket szállító vonatok. Eredetileg csak egy kis pénzt akartak keresni, aztán hazamenni. Azóta olaszok legalább három generációja él Wolfsburgban: meghatározói a városképnek, ugyan őrzik identitásukat is, de haza már nem mennek. Első nemzedékükkel kezdődött a II. világháború utáni egyik legnagyobb népvándorlás, amelyet az otthoni kilátástalanság és a német gazdasági csoda munkaerőéhsége idézett elő. Margherita Carbonaro milánói műfordító és újságíró, egyebek mellett Thomas Mann, Herta Müller, Ingo Schulze, Terézia Mora és Uwe Timm műveinek fordítója oral history interjúkat készített, és ezek alapján írta meg La vita è qui/Das Leben ist hier címmel a wolfsburgi olaszok történetét, az emigránslét mindennapjait, a beilleszkedés és az integráció buktatóit – sorsokat, amelyeket amai Magyarországról gazdasági és politikai-közérzeti okokból ezerszám külföldre költözők és itthon maradt családjaik is érdekesnek és ismerősnek találhatnak. Margherita Carbonaróval egy hónapot töltöttünk együtt Straelenban, az Európai Műfordító Kollégiumban. Ott készült az alábbi interjú.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 7. szám, 2021. február 19.
LXIV. évfolyam, 50. szám, 2020. december 11.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
Élet és Irodalom 2021